radwiar Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Witam, mam pytanie dotyczące akwarium profilowanego... Akwarium takowe ma wymiary 60x30x33 cm - 54l. 1) Czy do takiego akwarium będzie dobrze dobrać pokrywę profilowaną o wymiarach 60x30cm i o takich samych wymiarach matę pod zbiornik? (Czy te profile mają dokłądnie takie same "wybrzuszenia" jak akwarium?) 2) Czy świetlówka T8 - 15W, dołączona do pokrywy będzie akuratna do 54l akwa czy za mało/dużo to będzie? Ile Watt świetlówka powinna mieć do takiej pojemności zbiornika? 3) Czy taka mata pod to akwa będzie dobra w sensie grubości? (grubość jej nie jest podana - widać tylko na załączonym obrazku): http://www.akwaria.net/Produkty/Wyposazenie-akwarium/Maty-pod-akwaria/Maty-profilowane/Mata-pod-akwarium-profilowane-60x30-cm-polietylenowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Mata jest ok. Można kupić większą i przyciąć pod konkretne akwa nożykiem. Nie polecam jednak akwa profilowanego, bo są straszne znieksztaucenia. Jeśli znajdziesz pokrywę tego samego producenta to będzie się zgadzało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 Czemu się mówi ,że akwaria profilowane nie nadają się jako roślinne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klosek Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 Ponieważ żeby mieć akwarium roślinne musisz mieć mocne oświetlenie 0,7-0,8 w/l a w standardowej pokrywie oświetlenie wynosi 0,3 w/l i powinno się dołożyć a w pokrywach profilowanych często już nie ma gdzie bo świetlówki się nie zmieszczą. Jeżeli chcesz roślinne akwarium to zamiast pokrywy proponuję belkę oświetleniową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikodem Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Co do maty to nie kupuj jej w necie. Idziesz do np. sklepu budowlanego i kupujesz matę pod panele. I jest ok, tanim kosztem. A co do oświetlenia to możesz dołożyć drugą świetlówkę np. 15W. Na allegro kupujesz np. zestaw dodatkowe oświetlenie lub zasilacz do świetlówki. Pozdrawiam: Nikodem Link to comment Share on other sites More sharing options...
radwiar Posted November 12, 2012 Author Share Posted November 12, 2012 Co do mat pod panele to nie muszę iść do sklepu bo w tym roku był remont i tych mat mi zostało Świetny pomysł, tylko że onemaja 0,5 cm grubości to chyba ze trzy takie prostokąty będę musiał wyciąć i nałożyć jeden na drugi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Pod 54l taka 0,5cm mata w zupełności wystarczy. Moje 80l stoi na kawałku wykładziny i pewnie nawet nie ma 0,5cm a (tfu tfu) od 14 lat nic złego się jeszcze nie przydarzyło:) Co do profilowanego zbiornika poprzednicy mają absolutną rację. Na co ci taka lupa, kup prostokątne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
radwiar Posted November 12, 2012 Author Share Posted November 12, 2012 Dzięki, właśnie dzisiaj kupiłem PROSTOKĄTNE akwa wraz z pokrywą dopasowaną pod wymiar i jeszcze parę innych akcesoriów w sklepie RobiZoo W takim razie wytnę jedną matę pod wymiar (góra - dwie) to 1 cm max to wystarczyć powinien:-) No i z jednej maty zrobię tło ale będzie powleczona grubym worem czarnym - będę robił ze 120l worka to tło. Akwarium prostokątne rzeczywiście będzie lepszym rozwiązaniem.... Żwir jak się okazuje mam za duży i kanciasty więc się nie nada. Mam pytanie: gdzie można kupić taki żwir i ile kg na akwa 60x30x30 cm ? Mam najbliżej Leroy Merlin czy tam da radę kupić kilka kg? Ewentualnie jakieś OBI czy Castorama? Nie biorę pod uwagę sklepów akwarystycznych , bo tam dużo drożej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts