Jaśko Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Przepraszam że być może pierdołami zawracam głowę i zaśmiecam forum ale nigdy czegoś takiego u mnie nie było. Mam akwarium 48l profilowane trzy dni temu zmieniłem oświetlenie na T8 2x18W 6500K światło świeci 10h dziennie. Czy to na zdjęciach to bąbelkowanie. i przy okazji chciałem zapytać jak się podaje ilość oświetlenia na litr? Na litr wody w akwarium czy na litr objętości akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Może nie koniecznie to jest bombelkowanie. Bombelki mogą też się osadzać z filtra. 48l profilowane trzy dni temu zmieniłem oświetlenie na T8 2x18W 6500KBędą piękne glony Oświetlenie zależy od tego jakie masz rośliny. Wymień je proszę. Są rośliny, do których wystarczy 0.3 a są też, które potrzebuję 0.5 W/ L i w górę. Dzielisz łaczną moc oświetlenia W przez litraż akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 9, 2012 Author Share Posted November 9, 2012 Oświetlenie zależy od tego jakie masz rośliny. Wymień je proszę. ECHINODORUS AMAZONICUS MOCZARKA MICROSORIUM PTEROPUS SAGITTARIA SUBULATA VALLISNERIA TORIFOLIA HYGROPHILA CORYMBOSA LILAEOPSIS BRASILIENSIS To ile dać światła na litr? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Jeżeli będziesz odpowiednio nawoził i podawał CO2. To nie będzie żadnych glonów. Oczywiście wszystko na to ma wpływ: od oświetlenia, podmiany wody, filtrację aż do podłoża. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beniek Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 Proponuję jedna świetlówkę wymienić na 8 W t5 o barwie 8500K Jeśli oczywiście masz jak. Wtedy byś miał 0.5 W/L Część tych roślin co posiadasz będzie rosnąć od 0.3, ale takie rośliny jak LILAEOPSIS BRASILIENSIS wymaga już nie co więcej. Sam mam obecnie 0.5 W/L a rośliny rosną, nawet te o mniejszych wymaganiach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 10, 2012 Author Share Posted November 10, 2012 Jeżeli będziesz odpowiednio nawoził i podawał CO2. To nie będzie żadnych glonów. Oczywiście wszystko na to ma wpływ: od oświetlenia, podmiany wody, filtrację aż do podłoża.Bardzo ciekawe to jest, gdzie znajdę informacje na ten temat? Proponuję jedna świetlówkę wymienić na 8 W t5 o barwie 8500K Jeśli oczywiście masz jak. Wtedy byś miał 0.5 W/L Część tych roślin co posiadasz będzie rosnąć od 0.3, ale takie rośliny jak LILAEOPSIS BRASILIENSIS wymaga już nie co więcej. Sam mam obecnie 0.5 W/L a rośliny rosną, nawet te o mniejszych wymaganiach. Sam robiłem tą belkę oświetleniową którą właśnie mam i projektowałem ją z możliwością dołożenia właśnie takiej T5 o jakiej piszesz. Kwestja tylko kosztów, wstępnie wyliczyłem około 80-90zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts