tygrysiczka Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Zrobiłam dzisiaj testy wody (dwa dni temu zostały mi na tym forum polecone), aby w końcu ustalić przyczynę ospałości rybek. Po zrobieniu jestem w szoku! Test NO3 wyszedł powyżej 130 , na ulotce jest napisane , że jest to dawka już śmiertelna dla ryb. Co zrobić aby przywrócić normalny poziom? pomóżcie! nazwa testu ZOOLEK wynik PH wyszedł 8 NO2 0,0 przypomnę , że mam akwarium 180 litrów, filtr Fluval 205 4 duze welony, i 2 dość sporych rozmiarów glonojady. Bardzo Was proszę o pomoc, kompletnie nie wiem co mam zrobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 viewtopic.php?f=10&t=3791&st=0&sk=t&sd=a&hilit=zbicie+no3&start=0 search.php Tematów o zbijaniu NO3 jest dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mejol Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Zoolek na NO3 strasznie przekłamuje wyniki, przerabiałem ten temat, sróbuj zrobic test inna firmą, ale pH też masz wysokie. Rozmawaiłem z technikiem uzdatniania wody, i powiedział ze z testem na NO3 Zooleka mieli już kilka skarg i wycofują z oferty u siebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tygrysiczka Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 Dzięki za podpowiedź. Czyli muszę narazie kupić inny test i jeżeli sie okaże , że No3 jest za wysokie dopiero zaczac działać. A powiedz mi, jak zmniejszyć Ph wody?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 ja bym juz zadziałała (podmieniła część wody) i jak najszybciej udała się po inny test. wynik pewnie jest zawyżony ale nie liczyłabym na to że miesci się w normie. welony dużo brudzą więc może to być ich "wina". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mejol Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 o obniżaniu ph też jest dużo na forum np. tutaj viewtopic.php?f=10&t=5080 trzeba szukać , szukać i jeszcze raz szukać a jeszcze do NO3: jak u Ciebie z podmianami wody i odmulaniem ? to akwarium dawno zalożone?? zbadaj tez Zoolekiem wode kranową, zobaczymy co wyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tygrysiczka Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 Wróciłam właśnie ze sklepu zoologicznego , właściciel sklepu polecił mi preparat o nazwie DENITROL , zaraz zapoznam sie z ulotka i zaczne działać. Zapytałam go tez o PH , ale stwierdził że przy welonach nie ma się czym martwić Zalecił co tydzień robic podmianki wody 1/3. Mam nadzieję, że pomoże! Kurcze, nie ma ulotki jak to stosować po polsku jest tylko napisane co to za preparat :/ Może poradzicie jak zastosować przy 180 l akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 hmmm... a kranówke mierzyłaś? nie kupiłaś innego testu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mejol Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 jesli do tej pory nie podmenialaś wody i nie odmulałaś dna to mozesz miec wysokie NO3. Nie odpowiedziłaś nam na te pytania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tygrysiczka Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 nie czysciłam dna, przyznaje. Myslałam że filtr daje radę niestety człowiek uczy sie na błędach. Pan w sklepie stwierdził, ze gdyby test przekłamał, to i tak mam podwyższony poziom, wiec zaczne juz działać, bo nie chce stracic moich rybek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mejol Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 to może najpierw posprzątaj dno - kup odmulacz - i podnień 30 % wody. Wode podmieniaj co tydzien. Co do tej chemii to ja nie wiem co to, może ktoś inny się wypowie. Ja bym tego jeszcze nie lał tylko zrobił porządki w akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tygrysiczka Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 u mojej znajomej jak jest zanieczyszcone dno , to widać to gołym okiem, a u mnie jak welony pływają po dnie i machają tam swoimi płetwami to tam nic sie nie unosi z dna. Jak narazie wyczyściłam filtr, i będę robila podmianke wody. JUz 1/3 wylalam z akwarium, czysciutka woda z płynem do uzdatniania jest już w misce, jak myślicie 5h wystarczy, abym mogla juz uzupelnić tą wodą akwarium?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Trzeba było iść do sklepu zoologicznego i kupić osmozy ja u siebie z powodu swojego zaniedbania i nie wiedzy też miałem NO3 powyżej 130 i też mam test Zoolek tylko że mój jest przeterminowany popodmianie 1/3 wody NO3 spadły mi do ok.30. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Trzeba było iść do sklepu zoologicznego i kupić osmozy ja u siebie z powodu swojego zaniedbania i nie wiedzy też miałem NO3 powyżej 130 i też mam test Zoolek tylko że mój jest przeterminowany popodmianie 1/3 wody NO3 spadły mi do ok.30.Osmoza nie jest koniecznością, lepiej zapobiegać niż walczyć. A, że ty miałeś tak wysokie NO3 to się nie dziwię patrząc na skład twojego akwa ;/ Ja proponuję podmienić wodę bez żadnych uzdatniaczy, posadzić coś roślinki szybko rosnące (np. moczarka) umieścik jakieś korzenie w akwa co spowoduje leki spadek ph... Można spróbować tez przefiltrować przez torf, bądz umieścić szyszki olochy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tygrysiczka Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 Dzisiaj zrobiłam dużo dobrego dla swojego akwarium, ponieważ dużo się też dowiedziałam Wylałam 1/3 wody, o 21 będę zalewała już uzdatnioną wodą, która czeka w misce. Do tego kupiłąm odmulacz dna, i odmuliłam je Po zapełnieniu wodą dodam bakterie , które polecil mi pan w sklepie zoologicznym DENITROL Mam nadzieje, że to pomoże i rybką powróci chęć do życia. Tylko teraz znowu zaczyna się kolejny problem letni, mieszkam na poddaszu i u mnie zawsze jest upał na górze, w lato chłodzę pokoje klimatyzatorem, a rybką dolewam zimnej wody. Juz dzisiaj temperatura w akwarium wynosiła 26 stopni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Radzę znieść akwa do pomieszczenia klimatyzowanego skoro już teraz temperatura dochodzi do tych granic ;/ A takie dolewanie zimnej wody i nagłe skoki temperatur to nic dobrego dla Twoich rybek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tygrysiczka Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 niestety nie mam gdzie, moja mama nie znosi rybek i nie zniosła by ich u siebie. Niestety , pokój w którym są rybki, w lato jest klimatyzowany, zaciagam też rolety aby słonko na nich, nie padalo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts