Marcin_czewa Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Witam, potrzebuję pomocy z fluvalem 304, mam go od jakiegoś czasu, ale ostatnio zaraz po uruchomieniu wyrzuca osad z dyszy, trwa to chwilę i potem zanika. wkłady w kubełku sa czyste, którędy osad może omijać wkłady, jak temu zapobiegać?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 wkłady w kubełku sa czysteAle głowicy pewnie nie czyściłeś,stąd ten syf. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Largini Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 W wężach osiedlają się bakterie i to właśnie one odrywają się przy starcie filtra. Nie są szkodliwe a raczej pożyteczne bo to dodatkowe złoże biologiczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matthew77 Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Zgadzam się sto procent ze sławkiem. Brud i osad wynikają z zawalonej głowicy. Miałem podobnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_czewa Posted November 9, 2012 Author Share Posted November 9, 2012 jesli chodzi o głowicę to zdjąłem pokrywe wirniczka i tylko tam przeczyściłem, powiem szczerze boje się coś rozkręcać żeby go nie rozszelnić. razem z tym osadem filtr wurzuca nawet całe odchody ryb, tak jak by w czasie przestoju osad w kubelku opadał na dno a przy uruchomieniu omijał wkłady i wracał do akwarium jesli to wogóle mozliwe Pisz poprawnie. Mordimer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Nic nie omija wkładów, a że wyleci trochę syfu to jest chyba rzecz normalna i nie spotkałem się jeszcze z filtrem, który przy starcie np. po podmiance nie wywalił jakiegoś syfu. Ja mam tak zawsze i jak czyszczę filtr to na początku zawsze pozwalam aby woda z filtra wyleciała do wiadra, a później wkładam do akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 tak jak by w czasie przestoju osad w kubelku opadał na dno a przy uruchomieniu omijał wkłady i wracał do akwariumMogę wiedzieć dlaczego nie czyścisz kubła? Nie rozumiem tego stwierdzenia,że w czasie postoju osiada muł. W czasie jakiego postoju? Przecież podczas czyszczenia filtra powinieneś wyczyścić wszystko:wkłady,kubeł i głowicę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts