Jump to content

Dobry filtr i wypsosażenie akwarium

Madejus
 Share

Recommended Posts

Witam!

Jestem tutaj nowy, dlatego też chciałbym zadać kilka pytań dotyczących akwarium.

Otóż mam akwarium 60l i planuje je ponownie reaktywować, w związku z tym mam pytanie, jakiego filtra najlepiej użyć do takiego akwarium? Wcześniej miałem AQUAEL FAN MINI PLUS (30-60L) i nie byłem za bardzo zadowolony. Na dnie akwarium mam kamyczki, dodatkowo niewielki "zamek" dla rybek i kilka roślin(teraz mam same sztuczne, gdyż nie do końca wiem jak utrzymać żywe roślinki, gdyż te co ja miałem szybko tak jakby gniły.) Dlatego też pytanie, czy dodatkowo potrzeba jakiś napowietrzaczy dla roślin? I jak najlepiej walczyć z glonami i czy warto stosować "dozownik do pokarmu"? Proszę o rady!

Pozdrawiam! :)

Luna: Przenoszę do odpowiedniego działu.

Witam!

Jestem tutaj nowy, dlatego też chciałbym zadać kilka pytań dotyczących akwarium.

Otóż mam akwarium 60l i planuje je ponownie reaktywować, w związku z tym mam pytanie, jakiego filtra najlepiej użyć do takiego akwarium? Wcześniej miałem AQUAEL FAN MINI PLUS (30-60L) i nie byłem za bardzo zadowolony. Na dnie akwarium mam kamyczki, dodatkowo niewielki "zamek" dla rybek i kilka roślin(teraz mam same sztuczne, gdyż nie do końca wiem jak utrzymać żywe roślinki, gdyż te co ja miałem szybko tak jakby gniły.) Dlatego też pytanie, czy dodatkowo potrzeba jakiś napowietrzaczy dla roślin? I jak najlepiej walczyć z glonami i czy warto stosować "dozownik do pokarmu"? Proszę o rady!

Pozdrawiam! :)

Poszukaj na forum, jest dużo informacji na ten temat.

Aleś Ty pomocny zaiste :o

Zamek olej od razu.Nikomu toto niepotrzebne podobnie jak sztuczne zielsko. Napowietrzanie roślinek to ciekawy pomysł ;-) Zanim raktywujesz zbiornik znajdź przyczynę zamierania roślinek-w tym celu napisz o oświetleniu.Czy nawoziłeś czymkolwiek? Glony zwalczysz właśnie oświetleniem i nawozami.

Zanim raktywujesz zbiornik znajdź przyczynę zamierania roślinek-w tym celu napisz o oświetleniu.Czy nawoziłeś czymkolwiek? Glony zwalczysz właśnie oświetleniem i nawozami.

Oświetlenie to standardowa świetlówka pod pokrywą, aczkolwiek nie miałem jej za często włączonej(tak jak piszą ok.10h/dobę). Nawozów też nie stosowałem. Teraz czytając forum mam coraz większe to pojęcie, jednak pytania i tak skieruję do Was, osób z większym doświadczeniem. :)

Moje akwarium ma 60l, dlatego myślę o zamontowaniu takiego filtra:

http://www.kirysek.pl/aquael-filtr-wewn ... th=6_40_41

Pompki: http://www.kirysek.pl/elite-pompka-akwa ... cPath=6_39

Co do podłoża, to myślę o kamyczkach, gdyż myślę, że "trawnik" będzie zbyt drogi.

I czy odmulacz stosuje się na stałe, czy tylko w trakcie czyszczenia?

http://www.kirysek.pl/odmulacz-easy-cle ... p-411.html

Czego tutaj jeszcze brakuję, oprócz grzałki z termostatem, którą posiadam?

Pozdrawiam!

Może pomyśl o filtrze kaskadowym, np. FZN-1 Aquaela. Troszkę droższy ale nie zajmuje miejsca w akwarium i można część wkładu wykorzystać do filtracji biologicznej.

Uważam że pompka ci nie potrzebna bo filtr powinien wystarczyć aby napowietrzyć wodę.

Z tego co wiem to odmulacz stosuje się tylko podczas czyszczenia.

No i nie napisałeś jakie masz to oświetlenie - ile Wat.

• 1 month later...

więc chciałbym na prawdę dobry, aczkolwiek nie za drogi.

Z tym może być ciężko.

FZN-2 chodził mi około 3 lat bez problemów, później miał 10 lat przerwy na strychu, i teraz od dwóch miesięcy chodzi znów bez problemu.

Do 60 l najlepiej już kupić coś na zewnątrz. Jak nie masz dużo kasy to najlepiej kaskadę. Jakieś "noname" możesz już kupić za 30 zł.

Ja polecam FZN-2 lub FZN-3 (nieduża różnica cenowa, choć trójka głośniej chodzi, przynajmniej u mnie)

No ok, rozumiem. Ale mając pokrywę na akwarium, to czy zmieszczę gdzieś na ściance? Bo jak patrze na obrazki, to jednak jest to dość sporych wymiarów.

W takim razie co polecacie, abym kupił jeszcze do akwarium, oczywiście oprócz filtra i grzałki. Chodzi mi bardziej o wystrój i chciałbym konkretne propozycje, np. jakie roślinki, wraz z linkiem do takiego przedmiotu. Wtedy byłoby mi łatwiej dostosować swoje akwarium do waszego doświadczenia,

"W takim razie co polecacie, abym kupił jeszcze do akwarium, oczywiście oprócz filtra i grzałki. Chodzi mi bardziej o wystrój i chciałbym konkretne propozycje, np. jakie roślinki, wraz z linkiem do takiego przedmiotu. Wtedy byłoby mi łatwiej dostosować swoje akwarium do waszego doświadczenia,"

Ktoś może coś doradzić? :) Byłbym bardzo wdzięczny. ;)

Załóż temat w odpowiednim dziale ale tak z góry chciałbym Tobie powiedzieć abyś poczytał sobie o zakładaniu akwarium.

Wszystko zależy czy chcesz roślinne, ogólne, biotopowe, LT czy HT.

Zastanów się i napisz nowy temat to ktoś na pewno pomoże ;)