dcieslik Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Potrzebuję pomocy w identyfikacji paru roślin 1. 2. 3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 1.Moczarka 2. Echinodorus Red Indian lub Cryptocoryne legroi 3. Didiplis diandra Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted November 8, 2012 Author Share Posted November 8, 2012 Didiplis całkiem inaczej wygląda to nie ta roślina. Didiplis ma łodygę z równymi liśćmi 1-2cm a ta ma liście w różnych położeniach i 5-8cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 1.Moczarka 2. Echinodorus Red Indian 3. Didiplis diandra 1 Eleodea densa (fakt,że to odmiana moczarki) 2 Cryptocoryne wendtii brown 3 Heteranthera zosterifolia Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 To może to być też Hygrophila salicifolia tylko nie zbyt urodziwa jest u Ciebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Bimek nie tlumacz się i nie edytuj postów,bo to nie mienia faktu,że nie wiesz co to za rośliny Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted November 8, 2012 Author Share Posted November 8, 2012 Myślę, że Heteranthera zosterifolia to jednak to to co mam, nieurodziwa bo wsadzona od wczoraj a w sklepach to różnie z nawozami. Przeglądając Kryptokoryny celowałbym w Cryptocoryne legroi bo moja jest bardziej czerwona niż brązowa. I pierwsza to moczarka jakaś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Przeglądając Kryptokoryny celowałbym w Cryptocoryne legroi bo moja jest bardziej czerwona niż brązowa. A to juz kwestia oświetlenia i nawożenia oraz samej fotki. tego co sie orientuję legroi nie ma tak karbowanych liści. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Sławek może i się nie znam ale na moje oko to były te rośliny jest wiele podobnych roślin różniących się od siebie tylko tym że np odstęp liści od łodygi jest o 2 cm większy czy mniejszy . A tu od razu że jestem debilem i nie wiem co to za rośliny . Każdy uczy się na błędach .... Tutaj kolega dcieslik ma spis roślin http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly ... z2BebPXv7a Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcieslik Posted November 8, 2012 Author Share Posted November 8, 2012 Moja Crypta jest jeszcze młoda ale jej "matka" ma dość mocno karbowane liście, więc sugerujecie, że to bardziej Brown? Dziękuję Wam za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Sławek może i się nie znam ale na moje oko to były te rośliny jest wiele podobnych roślin różniących się od siebie tylko tym że np odstęp liści od łodygi jest o 2 cm większy czy mniejszy .Troche ciężko pomylić echinodorus z cryptocoryne. A tu od razu że jestem debilem...Absolutnie nie użyłem tego słowa. Moja Crypta jest jeszcze młoda ale jej "matka" ma dość mocno karbowane liście, więc sugerujecie, że to bardziej Brown? Stawiam na wendtii brown. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 A ja stawiam na Indonesii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts