Bartus Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Jestem ciekaw na ile można oszacować koszty założenia 600l akwarium morskiego? Jest w w Warszawie jakiś sklep specjalizujący się w tej tematyce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
galki210 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Korale. pl , erybka to z takich zanych. Koszt to myślę powyżej 5000 zł przy takim litrażu. Sam się przymirzałem ale do 200 l. Narazie jednak jest słodkowodne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Ja bym powiedział że 600l to będzie ponad 10tys. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galki210 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Zależy od tego czy wszystko nowe będzie kupywane... Na forum można kupić używki w dobrych cenach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Mogę podać zużycie prądu (koszt) jeśli będziesz znać zapotrzebowanie poszczególnych urządzeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Nie strzelajcie jak "kulą w płot", Takie akwarium można założyć i za 3 tyś. i za 30 tyś. Wszystko zależy od tego ile właściciel chce na to przeznaczyć i co chce w nim mieć. Przykład najtańsza ryba morska kosztuje do 100zł, najdroższe osiągają ceny w tysiącach, więc strzelanie konkretnymi sumami mija się z celem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Ale spokojnie można oszacować koszty żywego piachu,skałek,odpieniacza,filtrów.falowników i oświetlenia-raczej nie ma tego wiele na rynku wtórnym więc kolega musi się nastawić na nówki a to spokojnie można sprawdzić w sklepie Ceny bezkręgowców i ryb też są w necie-odrobina wysiłku przy googlowaniu 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Mogę podać zużycie prądu (koszt) jeśli będziesz znać zapotrzebowanie poszczególnych urządzeń. Każdy może sobie to sam sprawdzić,wystarczy kalkulator zużycia prądu np.z tej strony Calculla.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartus Posted November 8, 2012 Author Share Posted November 8, 2012 Pytałem o koszty bez oszczędzania, samo założenie 128l roślinniaka kosztowało mnie jakieś 6-7k dlatego nastawiam się że jak będę robił to sprzęt z najwyższej półki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 samo założenie 128l roślinniaka kosztowało mnie jakieś 6-7k Link to comment Share on other sites More sharing options...
alicjaaa85 Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Tak przeglądając różne strony dla akwarystów, znalazłam wizualnie atrakcyjną rybę Dascyllus nadaję się do akwarium morskiego? Przyznaje jestem totalny laikiem. A co to ma wspólnego z tematem? Regulamin 5.2.a . Następnym razem będzie bonus. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Kosztorys przybliżony Samo szkło - 1210zł (liczę na to że solidną szafkę ktoś ma) Ew. szkło na sumpa 224zł (ok 200l) - nie jest to tak w 100% wymagane więc do dalszych wyliczeń nie będę tego uwzględniał. Oświetlenie - ok 500zł Filtr - ok 300zł grzałka 2x 300W - 100zł odpieniacz - 600-800zł falowniki 2-3szt - 180zł sól morska - ok 20kg - 250zł Żywa skała (20% pojemności akwa)- tu proponuję kupić 70kg żywej (ok 40zł/kg), a 50kg albo nieożywionej, albo zrobić samemu prawdzie nie jest to żywa skała, jednak z czasem się wszystko aklimatyzuje i można do niej przyczepiać korale. żywy piasek - ok 4-5cm (ok 45kg) - 470zł Łącznie to wydatek ok 6500zł i to tylko skromna wycena wstępna bez korali i zwierząt. Do tego proponuję zakupić agregat prądotwórczy i zrobić jakiś mały sump czyli znów któryś tysiąc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartus Posted November 9, 2012 Author Share Posted November 9, 2012 Dzięki za świetną wycenę, tak liczyłem że pewnie koło 30k mi wyjdzie. Może zlecę to jakieś firmie bo mam teraz mało czasu, chociaż największa frajda to samemu zakładać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts