Jump to content

Filtrax

Dunay
 Share

Recommended Posts

Działa, polecam. Całkiem dobra alternatywa dla RO. Kiedy jest po regeneracji to zbija KH i GH do zera więc należy zawsze mieszać w odpowiednich proporcjach z kranówką. Po kilku użyciach GH zbija mniej ale KH zawsze do 0 o ile jego zdolności wymienne się nie wyczerpią. Regeneruje się go kwasem solnym HCL w stężeniu około 8%. Mi 500ml Filtraxu wystarcza do przefiltrowania około 250 litrów wody, później muszę regenerować.

Filtrax K to produkt firmy Zoolek. Małe żółte granulki.

Służy do obniżania twardości KH (węglanowej). Jednocześnie obniża wartość ogólną GH, tak jak pisałem wcześniej.

Ja stosuję tak (woda na podmiany): W osobnym akwarium 40l mam wsypane 500ml Filtraxu. Dolewam wody do pełna i czekam 24h żeby chlor odparował. Tuż przed podmianą idę i mieszam ręką około 3 minut wodę z Filtraxem. Po tym czasie uzyskuję zerowe twardości KH i GH. Robię proporcję - 40 litrów wody po Filtraxie i 20 kranówki (która jest wcześniej także odstana). W ten sposób otrzymuje wodę o KH 5. GH mnie nie interesuje więc nie mierzę.

Tak jak pisałem po około 250 litrach muszę regenerować Filtrax... I tak non stop. Filtrax można regenerować bez końca. Niektórzy stosują kolumny do przelewania wody przez żywicę ale dla mnie to strata czasu. Wolę pomachać ręką hehe :D

Zalety:

-tani

-wydajny

-łatwy w użyciu

Wady:

-trzeba regenerować

Ogólnie jest to fajna alternatywa dla RO dlatego zawsze polecam. Trzeba pamiętać, że kiedy zregenerujemy Filtrax to woda po jego użyciu ma bardzo niski poziom pH dlatego przed wlaniem do akwarium trzeba trochę wodę napowietrzyć albo zaraz po wlaniu do akwarium przez 10 minut napowietrzać (wystarczy dobrze ustawiona deszczownica).

Dzięki wielkie. Sprzedają każdemu czy jest z tym jakiś problem?

Pisałeś że regenerujesz kationit w 8 % HCl. W sklepie jest 36 % HCl.

Jak mniemam do jednej części 36 % HCl trzeba dodać 4 części wody żeby wyszedł około 8 %. Dobrze obliczyłem?

Jak ja kupowałem to bez żadnego problemu kurier przywiózł. Tyle, że nie pamiętam sklepu w którym kupowałem. Ja to robię tak na oko. W butelce 2l mam 500ml Filtraxu i litr wody. Do tego dolewam chyba 125ml HCL i jest ok.

WAŻNE: Po regeneracji zlej roztwór HLC i schowaj. Tym roztworem można zregenerować Filtrax jeszcze ładnych parę razy ;)

EDIT: Minimalna ilość wody w której trzeba regenerować Filtrax to litr.

• 6 months later...