Dunay Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Czy ktoś stosował to cudo z powodzeniem? Filtrax KH lub GH? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Tak, Filtrax KH. Możesz pytać o co zechcesz... Z Filtraxem KH znamy się na wylot hehe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted November 8, 2012 Author Share Posted November 8, 2012 Działa? Spełnia swoje zadanie? Potrafi zbić ładnie KH? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Działa, polecam. Całkiem dobra alternatywa dla RO. Kiedy jest po regeneracji to zbija KH i GH do zera więc należy zawsze mieszać w odpowiednich proporcjach z kranówką. Po kilku użyciach GH zbija mniej ale KH zawsze do 0 o ile jego zdolności wymienne się nie wyczerpią. Regeneruje się go kwasem solnym HCL w stężeniu około 8%. Mi 500ml Filtraxu wystarcza do przefiltrowania około 250 litrów wody, później muszę regenerować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Ja spotkałem jeszcze w internecie Filtrax K. Czym się różni od KH lub GH? Ponoć zbija i Kh i Gh ale nie wiem jak jest naprawdę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted November 8, 2012 Author Share Posted November 8, 2012 A jak to stosować? Wkładamy to do filtra? Filtraxa K nie ma nawet na stronie producenta Zooleku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Wiem, ale znalazłem w sklepie "Fionka" ale wygląda mi na płyn. Na innych forach koledzy piszą o takim typie tego preparatu dlatego pytam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted November 8, 2012 Author Share Posted November 8, 2012 Zgadzam się, też poszperałem trochę w sieci i już wiem więcej o tych cudach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Ja jestem mocno zainteresowany dlatego będę drążył temat. Jakbyś miał jakieś ciekawe informacje to daj znać na forum lub pw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted November 8, 2012 Author Share Posted November 8, 2012 Ja też, pewnie kupię niedługo i przetestuję osobiście. Widziałem jak robią z tego "kolumnę" i filtrują wodę. Nyq20 próbowałeś w ten sposób? Jak szybko filtrowałeś wodę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Filtrax K to produkt firmy Zoolek. Małe żółte granulki. Służy do obniżania twardości KH (węglanowej). Jednocześnie obniża wartość ogólną GH, tak jak pisałem wcześniej. Ja stosuję tak (woda na podmiany): W osobnym akwarium 40l mam wsypane 500ml Filtraxu. Dolewam wody do pełna i czekam 24h żeby chlor odparował. Tuż przed podmianą idę i mieszam ręką około 3 minut wodę z Filtraxem. Po tym czasie uzyskuję zerowe twardości KH i GH. Robię proporcję - 40 litrów wody po Filtraxie i 20 kranówki (która jest wcześniej także odstana). W ten sposób otrzymuje wodę o KH 5. GH mnie nie interesuje więc nie mierzę. Tak jak pisałem po około 250 litrach muszę regenerować Filtrax... I tak non stop. Filtrax można regenerować bez końca. Niektórzy stosują kolumny do przelewania wody przez żywicę ale dla mnie to strata czasu. Wolę pomachać ręką hehe Zalety: -tani -wydajny -łatwy w użyciu Wady: -trzeba regenerować Ogólnie jest to fajna alternatywa dla RO dlatego zawsze polecam. Trzeba pamiętać, że kiedy zregenerujemy Filtrax to woda po jego użyciu ma bardzo niski poziom pH dlatego przed wlaniem do akwarium trzeba trochę wodę napowietrzyć albo zaraz po wlaniu do akwarium przez 10 minut napowietrzać (wystarczy dobrze ustawiona deszczownica). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Pytanie: 1. Handlowa nazwa to filtrax K czy Kh? 2. Skąd HCl do regeneracji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 1. Filtrax K ale kiedyś nazywał się KH. 2. Z internetu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 No to szukam i kupuje Napisze jakie zrobię pierwszą próbę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Warto mieć zawsze pod ręką test KH żeby wiedzieć kiedy zdolności wymienne się kończą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Testy już kupione i jadą kurierem. Właśnie zamawiam Filtrax KH i będę jeszcze szukał HCl. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 HCL kupisz w internecie. Kup przeterminowany bo mieszczący się w dacie produkcji jest bardzo drogi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Właśnie szukam i mam problem, może podrzucisz jakieś źródło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 http://www.sklep.archem.com.pl/Kwas-sol ... 91%29.aspx http://sklep.empirioskop.pl/kwas-solny- ... 00-ml.html http://www.odczynnikichemiczne.sklepna5 ... 50-ml.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Dzięki wielkie. Sprzedają każdemu czy jest z tym jakiś problem? Pisałeś że regenerujesz kationit w 8 % HCl. W sklepie jest 36 % HCl. Jak mniemam do jednej części 36 % HCl trzeba dodać 4 części wody żeby wyszedł około 8 %. Dobrze obliczyłem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Jak ja kupowałem to bez żadnego problemu kurier przywiózł. Tyle, że nie pamiętam sklepu w którym kupowałem. Ja to robię tak na oko. W butelce 2l mam 500ml Filtraxu i litr wody. Do tego dolewam chyba 125ml HCL i jest ok. WAŻNE: Po regeneracji zlej roztwór HLC i schowaj. Tym roztworem można zregenerować Filtrax jeszcze ładnych parę razy EDIT: Minimalna ilość wody w której trzeba regenerować Filtrax to litr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted May 23, 2013 Author Share Posted May 23, 2013 Jak długo trzymasz w kwasie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts