Jump to content

Ziemia ogorodowa i krasnorostu

Fecita
 Share

Recommended Posts

Gdy nie miałem pod żwirem ziemi ogrodowej krasnorostów jak i glonów nie było, po wsadzeniu ziemi do tej pory glony glony i glony (krasnorosty, nicienie) czy ktoś wie czy może to wpłyneło na ich atak? czy pozbycie się ziemi wpłynie na nie ?

1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)- Akwarium zalane na początku 2011r

2.Litraż i wymiary akwarium - 300L (120x50x50)

3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)- 4x18W: PHILIPS Aquarelle TL-D 10000K, PHILIPS TL-D Graphica Ra=98 965 6500K, SYLVANIA AQUASTAR 10000K, SYLVANIA GROLUX 8500K

4.Jak długo świecisz (ile godzin)- od godz 14 do 24 (10h)

5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa - ziemia ogorodowa na dnie , żwir kwarcowy ok 1-3 mm

6.Filtracja - AquaNova 1500 (ceramika, węgiel, gąbka, wata perlonowa)

7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) - Ogólny LowTech

8.Ozdoby (jakie)- 2 korznień mangrowca , 2 kokosy

9.Rośliny (ile,jakie)- Anubis Bartera, Bacopy, Sagittaria Subulata, Żabienica Amazońska, Gałęziatki, Rogatek

10.Ryby - obsada (jw.)- Mieczyki x4, Molinezje x5, Neony x25, Gupiki x6, Tetra kolor x1, Krewetki Red Cherry, Krewetki Amano x1, Krewetka Filtrująca x1, Ślimak Helena x2, 2x Otosek

11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)- raz w miesiącu 50% (z aquasafe), co tyg ok 25% odstawiona woda kranowa na 2 dni

12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )- oprócz ziemi uniwersalnej z torfem na dnie zbiornika brak

13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)- brak

14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, GH, , Ph ,Fe -brak

15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? Dodałem ziemię ogrodową pod żwir

16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? Raz dziennie, mała ilość, na dno opady sporadyczne ale gdy są zostają zbierane przez krewetki

17.Fotka całego zbiornika i fotka detali

Opis problemu-

Rośliny obrośniętymi ciemnymi oraz zielonymi nitkami,, krasnorosty na roślinach oprócz Rogatka, na początku akwarium było oświetlane standardowymi świetlówkami później zmienione na istniejące, brak ślimaków (typu ampularie) z powodu drobnej plagi zatoczków z którymi walczą Heleny, systematycznie wyciągam rośliny na których widze krasnorosty lecz po chwili znowu się pojawiają.

Witam,

Wydaje mi się że problem związany jest z brakiem co2 przez co rośliny nie rosną, kolejnym problemem może być brak nawożenia mikro. Na początku gdy ziemia miała jeszcze w sobie wartosci odrzywcze pewnie wszytko rosło prawidłowo co powodowało szybki wzrost roslin a przez to glony nie zdążyły ruszyć. Roślin jest zdeydowanie za mało aby to wszystko funkcjonowało .Pewnie bardziej doświadczeni dodadzą cos jeszcze od siebie. :)

Pozdrawiam

Emil

Witam,

Wydaje mi się że problem związany jest z brakiem co2 przez co rośliny nie rosną, kolejnym problemem może być brak nawożenia mikro. Na początku gdy ziemia miała jeszcze w sobie wartosci odrzywcze pewnie wszytko rosło prawidłowo co powodowało szybki wzrost roslin a przez to glony nie zdążyły ruszyć. Roślin jest zdeydowanie za mało aby to wszystko funkcjonowało .Pewnie bardziej doświadczeni dodadzą cos jeszcze od siebie. :)

Pozdrawiam

Emil

Właśnie chodzi mi o to aby akwarium nie było nawożone fakt że nad butlą z co2 już długo myślę chociaż to chyba nie pasuje do LT, czyli rozumiem że same rośliny w sobie mogą pomóc ?

A jeszcze jedno czy ktoś stosował mieszankę wody z wybielaczem na krasnorosty ?

Moim zdaniem sprawa ma się tak - nawet jak na LT światła masz za mało 0,24W/L - powinno być moim zdaniem między 0,3 a 0,45 W/L mniej więcej. Tu jest problem pierwszy.

Problem drugi - bardzo mała obsada ryb jak na LT - żeby taki rodzaj akwarium mógł dobrze funkcjonować powinno być tzw kontrolowane przerybienie - ryby tym samym stanowią źródło naturalnego nawozu (azot i fosfor) o ile nie stosujemy nawożenia dodatkowego - w Twoim przypadku ze względu na małą obsadę należałoby cokolwiek podawać. Musisz pamiętać o tym że ziemia ma właściwości sorpcyjne - więc jeśli jest uboga w składniki pokarmowe (a taką wszyscy zalecają nie wiedzieć dlaczego) to pobiera minerały z wody - w wodzie występują braki - a braki azotu i fosforu to 99% szans na glony. Jeśli ziemia jest zasobna to oddaje do wody nadmiary i rośliny mogą z nich korzystać.

Problem trzeci - to zdecydowanie za mała ilość roślin - akwaria LT wymagają bardzo dużej masy roślinnej . Obsadzone powinno być nie mniej niż 70 -80 % powierzchni dna zbiornika

Doraźnie - możesz zacząć podawać węgiel w płynie , Dobrze by było wiedzieć jakie są poziomy NO3 i PO4 w akwarium. Można podawać także potas w niewielkich ilościach. Trzeba myśleć o dołożeniu światła - to sprawa zasadnicza tak samo ważna jak dosadzenie dużej ilości roślin. Poczytaj trochę o zasadach prowadzenia akwariów LT.

I to może być przyczyną glonów. Ziemia nie może być narażona na promienie słoneczne. Przy szybie należy dać żwirek, a ziemię "w środek".

Z tym się mogę zgodzić. Nawożenie CO2 odpada bo jest to zbiornik LT, najlepszą metodą na pozbycie się glonów w tego typu akwariów (LT) to dołożenie węgla aktywnego i o dziwo zwiększenie oświetlenia, lub czasu świecenia. Ten sposób polega na tym że węgiel aktywny wyłapuje składniki odżywcze z wody, co powoduje powolną głodówkę dla glonów, natomiast rośliny ciągną substancje pokarmowe z gleby więc nic im nie grozi. Chodzi o to aby rośliny miały lepsze warunki do rozwoju niż glony. Jeśli masz możesz zastosować sterylizator UV - jakąś część gonów zniszczy ale czarów nie zrobi.

Źródłem pojawienia się glonów może być widoczna część ziemi, bo faktycznie nie powinna ziemia dotykać szyb bocznych.

Dzięki ziemia niedługo zniknie i to w sumie w całości bo jakby nie było od niej zaczęły się problemy co do nawożenia to myślę o butli z co2, węgiel na pewno zakupie, a teraz sprawa roślin zaatakowanych krasnorostami jak się pozbyć nie wyrzucając roślin? Słyszałem że wybielacz z wodą ale nie wiem w jakich proporcjach i moczenie roślin a potem do akwarium bez zwierząt na tydzień ktoś coś może na ten temat wie lub zna inną metodę ?

• 3 weeks later...

Jeśli światło dociera do ziemi, to od tego robią się glony.

Akwarium po restarcie i moczeniu roślin w kwasku cytrynowym na tą chwilę glonów brak mimo utraty części roślin, ziemi również brak, a co dziwniejsze tydzień po wpuszczeniu ryb około 50 szt małych molinezji żółtych i czarnych.

Dziękuje za pomysł z kwaskiem zamiast wybielacza sprawdził się o niebo lepiej.