Jaśko Posted November 7, 2012 Share Posted November 7, 2012 Moje pytanie jest takie jak w temacie, to co jest na zdjęciach to brak azotu czy jakiegoś innego pierwiastka? A może nadmiar czegoś. Nawożę roztworami soli mikro i MgSO4*7H2O, K2SO4, KNO3 do tego Carbo w płynie 3ml/dzień firmy aqua art. Akwarium 60x33x23 Oświetlenie miałem do przedwczoraj T8 15W 6500K przez 10h/dobę. Od wczoraj T8 2x18W 6500K ale drugi dzień oświetlania nie ma wpływu tan problem zwłaszcza że zaczął się już kilka dni wcześniej. Temperatura wody 24-25*C całą dobę, filtracja: Filtr HBL-701, ustawiony na połowę wydajności, działa oczywiście bez przerwy. Kilka tygodni wcześniej zauważyłem nie dobory azotu więc pozwoliłem sobie dolać 15ml roztworu KNO3 (6,3g soli rozpuszczonej w 450ml wody destylowanej) i później lałem po 3ml/dziennie. Wcześniej tego roztworu nie lałem bo mam okrzemki i uważałem że za wysoki poziom NO3 jest między innymi ich przyczyną. Mam test kropelkowy Zooleku na NO3 ale coś z nim jest nie tak bo od jakiegoś czasu pokazuje mi w wodzie z akwarium 0mg/l a roztworze o którym wyżej napisałem 5mg/l, więc nawet go już nie używam. Kupiłem nie dawano paskowy JBL-a 6w1, według niego NO3 w akwarium miałem 100mg/l. Dla tego zrobiłem dwie podmiany wody z odmulaniem dna, pierwsza 50% wody druga 25%. Teraz test paskowy NO3 pokazuje 25mg/l. W zasadzie trochę za dużo ale już lepiej. Jeśli jakichś istotnych informacji nie napisałem proszę pytać. Poniżej zamieszczam zdjęcia z problemem i całego akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted November 7, 2012 Share Posted November 7, 2012 Jak wygląda nawożenie mikro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 7, 2012 Author Share Posted November 7, 2012 Na opakowaniu było napisane: zawartość torebki rozpuścić w 500ml wody RO 3ml roztworu na 100l akwarium raz dziennie. Ja rozpuściłem połowę woreczka w 450ml i leję 3ml na 42l wody. Akwarium ma objętości 48l bo jest profilowane. Z tym że tutaj topic52895.html drogi Łorenie napisałeś że powinienem stosować 30% wyliczonej dawki. To chyba źle robię? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted November 7, 2012 Share Posted November 7, 2012 Tak podana informacja nic nikomu nie mówi - rozpuściłeś połowę jakiegoś woreczka..i dawkujesz nie wiadomo co i w jakich ilościach - Mnie to wygląda na przenawożenie mikro. Zacytuję tu siebie z Twojego wcześniejszego wątku W związku z tym do czasu zamontowania nowego oświetlenia z nawożeniem byłbym bardzo ostrożny (max 30% wyliczonej dawki) Ponieważ Ty dawki nie wyliczyłeś bo nie było jak wyliczyć, kupiłeś kota w worku (nie wiadomo co tam jest) i de facto lejesz ten nawóz na chybił/trafił - wygląda mi to raczej na chybił. Trzeba stosować nawozy w których wiadomo co jest i ile , lub zrobić sobie nawozy samemu (nie takie trudne) - inaczej to błądzenie po omacku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 7, 2012 Author Share Posted November 7, 2012 Znalazłem na allegro takie samo mikro jak kupiłem http://allegro.pl/nawoz-aqua-makro-mikr ... 16803.html może to coś Ci powie. Napisz jak samemu zrobić DOBRE mikro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted November 7, 2012 Share Posted November 7, 2012 Z bardzo pobieżnych wyliczeń wynika że dawkowanie żelaza z tego mikro powinno mieścić się w granicach normy - 0,35mg/l - czy tak jest w rzeczywistości - ani Ty ani ja nie wiemy. Taka dawka żelaza jest jednak przewidziana do akwariów HT - a Twoje przypomnijmy do takich się nie kwalifikuje - więc dawka jaką stosowałeś z całą pewnością jest przekroczona i to dużo. Przy takim oświetleniu jakie miałeś sądzę że przekroczone zostało tak o 3-4 razy lub więcej. Jak zrobić dobre mikro ? Wypraktykowane u mnie - baza - mikro-plus intermagu + chelat żelaza. Posługujemy się kalkulatorem zulixa - zakładka podstawowe - ustawiamy nawożenie mikro (z mikro intermagu) pod mangan , tak żeby nie przekroczył 0,06 -0,08mg/l - żelazo wtedy wychodzi nam nisko więc do pożądanych 0,4 -0,5mg/l podnosimy domieszką chelatu żelaza. Najpierw jednak odstawiłbym całkowicie nawożenie mikro - bo moim zdaniem masz akwarium przenawożone. W międzyczasie możesz zakupić potrzebne składniki w sklepie http://www.akwanawozy.com.pl/ . Potem będziemy się przymierzać do wykonania prawidłowego roztworu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 9, 2012 Author Share Posted November 9, 2012 Mam pytanie dodatkowe. Czy przenawożenie mikro w moim przypadku może spowodować pojawienie się okrzemek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 Prośba do Łorena. Kupiłem już składniki nawozu o których pisałeś wcześniej. Gdybyś był tak miły i pomógł mi zrobić recepturę na nawozy mikro dla dwóch akwariów: 1. 112l, podłoże to sam żwirek, oświetlenie jak na razie 0,3W/l 6500K ale będzie zwiększane 2. 48l, podłoże to ziemia ogrodowa, na to moskitiera i żwir, oświetlenie 0,75W/l ale to chyba za dużo więc planuję zmniejszyć do 0,5W/l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Trzeba jeszcze wiedzieć jaki chelat kupiłeś 8% czy 13% ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 Te dwie rzeczy: http://www.akwanawozy.com.pl/towar/68/c ... -gram.html http://www.akwanawozy.com.pl/towar/92/n ... 00-ml.html więc 8%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Roztwór 500ml dawkowanie 5ml/dziennie do akwarium 112l - Koncentrat mikro plus 10ml +chelat 5g - uzupełnić wodą do 500ml i nawóz gotowy - do akwarium mniejszego dawkowanie takiego samego roztworu w ilości 2ml/dziennie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 Bardzo dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted April 21, 2013 Author Share Posted April 21, 2013 Pisałem już o tym w dziale glony ale pozwolę sobie tutaj jeszcze raz o to zapytać. Pytanie odnośnie mikro kiedy zaczynam podawać mikro według wcześniejszych zaleceń mam wysyp pyłu na szybach i żwir robi się zielony. Co może być nie tak? NO3=20ppm, PO4>1,8ppm. z góry za odpowiedzi dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 21, 2013 Share Posted April 21, 2013 Światło, CO2, filtracja, podłoże... Na to ma wszystko wpływ, dlatego czasami ciężko jest znaleźć przyczynę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts