Jump to content

wymiana oświetlenia w akwarium 30l

tokarz
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich. posiadam akwarium 30l (40x25x30).

obsada:

3xotocek

4x red cherry

6xdanio

6xgupik

rośliny:

anubias niski

na 99% kakomba zielona (nie dopytałem akwarysty przy zakupie)

Standardowa żarówka jaką otrzymałem (gwint e14) przepaliła się po ok miesiącu od zakupu. Wymieniłem ją na 40w, standardową, co było wielkim błędem, ponieważ pokrywa, a co za tym idzie również i woda w akwa nagrzewa się praktycznie cały czas do 30-31 stopni. (nie wiem czy właśnie z tego powodu nie padła część krewetek). Trochę poczytałem po forach o używaniu LEDów w akwarystyce (świetlówki ze względu na gwint pokrywy nie mogę zamontować) oraz zwykłych żarówek energooszczędnych.

Dla standardowego akwarium zapotrzebowanie na światło z żarówki klasycznej to podobno ok 0,5-0,7W/l. Idąc tym tropem wystarczy mi 15W, więc 3-4 W energooszczędna lub 2-3W (sumarycznie) LEDowa. Część akwarystów mówi że w akwariach LEDowych praktycznie brak jest glonów, a te stanowią główny pokarm naturalny otocków i krewetek. Stąd pytanie co, o jakiej barwie i jak powinienem zamontować

Szukałem informacji na ten temat po różnych forach ale jak to z każdą tematyką - ile osób tyle opinii. Dopiero raczkuję jeśli chodzi o akwarystykę (zbiornik wystartował 2mies temu) - prosiłbym więc o wyrozumiałość.