Jump to content

Gnicie roślin w świeżym zbiorniku - 3 dni POMOCY !!!

dzidzia1982
 Share

Recommended Posts

Witam w sobotę założyłem zbiornik 112 l 80x35x40 cm, w niedziele posadziłem rośliny zakupione na giełdzie elektronicznej we Wrocławiu i po 3 dniach pojawił się problem tzn rośliny zaczynają czarnieć, gnić nie wiem dlaczego na początek kilka informacji na temat zbiornika:

Podłoże: ziemia ogrodowa ok 2 cm najzwyklejsza bez nawozów na to ok 5 cm czarny bazalt.

Oświetlenie: 1x18w Sylvania aquastar 10000 K +świetlówka kompaktowa o mocy 21 w energooszczędna na początek jutro zamierzam zamontować dodatkowe dwie świetlówki liniowe Philips TLD 865, 6500 K każda 18w.

Nawożenie : dwa razy wlałem po 2ml Easy Carbo.

Obsada: brak

Testy:

PH - 7,5

NO3 - 80mg/l !!! ???

Filtracja: Filtr kaskadowy HBL 701 pre filtr w postaci gąbki dużej w środku ceramika

Grzałka z termostatem 150 w

Zakupiłem też sole w postaci: Potas K2so4, Azot KNO3, Fosfor KH2So4 zamierzam zacząć nawozić za ok 2 tyg.

Pytanie co może być przyczyną tej dolegliwości załączam zdjęcia dla lepszego obrazu sytuacji. Zaznaczam że nazw roślin nie znam.

w zbiorniku jest tez korzeń i woda jest leciutko mętna, delikatnie, zrobiłem też dzisiaj podmiankę ok 30 % wody na kranówkę.

Proszę o porady jak to ratować .

Pozdrawiam

Światło. Zła barwa i za mało(jak dokupisz te dwie będzie dużo lepiej).

Świecisz na początku 5-6 h i po dwóch tygodniach dochodzisz do świecenia 9 h dziennie.

Podaj roślinom potas.

Jak dołożysz te dwie świetlówki potrzebne Ci będzie CO2.

Rośliny muszą się zaaklimatyzować do Twojego akwarium. Przez ten czas mogą nie rosnąć, gubić liście i marnieć.

Przeczytaj temat z podpisu Łorena o zakładaniu akwarium roślinnego. Pomoże Ci on dużo zrozumieć w tym temacie.

Witam temat roślin Łorena mam nawet wydrukowany ale właśnie tak jak piszesz myślałem o samym potasie na początek. Jeśli ktoś byłby też pomocny w tym od kiedy mam zacząć nawozić byłbym wdzięczny acha i jeszcze nazwa tej rośliny nie moge znaleźć żałuje teraz że nie spisałem podczas zakupu.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...