Jump to content

Oświetlenie 62l

kja1
 Share

Recommended Posts

Cześć.

Odziedziczyłam akwarium 62l i zastanawiam się nad oświetleniem do nich. Akwarium było budowane pod półkę na której stało wiec ma nie typowe wymiary (78x26x31). Dlatego też przymierzam się do zbudowania przykrywy z PCV i zamontowaniu oświetlenia.

Obsada akwarium: 3 gipiki, 8 zwinników czerwonoustych, 4 kirysy, 1 glonojad (choć wiem, że nie powinien się tam znaleźć)

Rośliny: Mały kulkowy glon, mały Zwartka Becketta, Nadwódka wąskolistna, Anubias Bartera. Ogólnie-> nie dużo i nie duże te moje rośliny.

Myślałam o zestawie:

-24W (55cm) SYLVANIA AQUASTAR 10000K

-24W (55cm) SYLVANIA GROLUX 8500K

lub

-24W (55cm) PHILIPS 865

-24W (55cm) SYLVANIA GROLUX 8500K

lub

-24W PHILIPS Aquarelle 10000K

-24W PHILIPS 865 6500K

i mam pewne pytanie czy 48W to nie za dużo jak na akwarium 62l. Wychodzi na to, że przy tym założeniu będzie 0,77 W/L

Która opcja jest Waszym zdaniem dobra dla ryb i roślin. Czy może zrobić tak by jedna była 24W a druga 8W?

Czekam na wasze spostrzeżenia, uwagi, rozwiązania. Jeśli nikt tutaj nie będzie wstanie mi pomóc to przeniosę ten komentarz jako nowy temat.

Pozdrawiam serdecznie :)

Wydzieliłem Twój temat//lopezz

i mam pewne pytanie czy 48W to nie za dużo jak na akwarium 62l. Wychodzi na to, że przy tym założeniu będzie 0,77 W/L

Przy tym 0,77W/L na pewno byś musiała stosować co2... A nie lepiej było by zastosować dwie świetlówki po 15W wtedy da Ci 0,4W/L :) i było by dobrze dla ryb i roślin...

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...