rojmaxxx Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Hej. Mam akwa 300l 55 krewetek, 5 rodzajów. Planuję teraz obiekt zarybić mam póki co 40 neon inessa + 2 gurami mozaikowe. Chciałbym zakupić "ciekawsze" ryby typu barwniaki, ramirezy, myślicie że będą razem funkcjonować? Może jakieś propozycje?Dzięki z góry!! Luna: Dbaj o pisownię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bomadaad Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Będziesz miał ramirezy nie będziesz miał krewetek. Luna Link to comment Share on other sites More sharing options...
rojmaxxx Posted November 6, 2012 Author Share Posted November 6, 2012 Wiesz sporo czytałem na ten temat i mam hodowcę od którego będę brał te pielęgnice i mówił, że spokojnie. Ważne, aby krewetki zostały wpuszczone wcześniej, zadomowiły się, zaczęły się rozmnażać i w akwa 300l ciężko żeby 4 ramirezy wyjadły 55 krewetek na tą chwilę, jeszcze się rozmnożą taką mam nadzieje:) Luna: Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bomadaad Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Dorosłych krewetek nie zjedzą ale na takie 5-7 mm to u mnie zawzięcie polowały, o mniejszych nie wspomnę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Trochę tytuł... Mnie rozbawił A tak serio, to z krewetkami nie ma co hodować większych ryb, bo krewetki będą się bały i żyły w stresie a nie o to chodzi, racja? ;p Z krewetkami to takie mniejsze jak neonki, drobniczki, innych większych nie polecam. Edit. Aaa... Pominęłam istotny fakt, że krewecie będą tam jako żywy pokarm, ale to chyba jasne jest... Luna: Dbaj o pisownię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Jak już wcześniej gdzieś pisałem, Ramirezy wytępiły mi ponad 20 krewetek z 30, także Ramirezy do krewetek się nie nadają... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rojmaxxx Posted November 6, 2012 Author Share Posted November 6, 2012 Hmm no to jest dylemat... Założyłem z myślą o hodowli barwniakow i ramirez:) A szkoda akwa 300l tylko na krewetki... Luna: Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 O jakich krewetkach piszecie? Red Cherry? Tylko taki gatunek jest dostępny? Do Ramirez możesz spokojnie wpuścić Caridina Multidentata. Ryby ich nie tkną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rojmaxxx Posted November 8, 2012 Author Share Posted November 8, 2012 Filtrujące, amano, red cherry i jeszcze 2 jakieś wynalazki od hodowcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spock Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Zależy od krewetek. Mam amano ok 3cm z Ramirezami i jak nawet chodzi przed nosem to nie atakują. Zero problemów. Wysłane przez Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
rojmaxxx Posted November 9, 2012 Author Share Posted November 9, 2012 Dam im jakieś 2 miesiące jeszcze żeby zaczęły się rozmnażać, wtedy wpuszczę pierwsze pielegnice, mam je już miesiąc i nie zauważyłem, aby coś zaczęło się dziać. Macie może jakieś wytyczne odnośnie korzystnych warunków, aby zaczęły się rozmnażać, każdego gatunku mam po 10 sztuk,więc ilość chyba wystarczająca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Dam im jakieś 2 miesiące jeszcze żeby zaczęły się rozmnażać, wtedy wpuszczę pierwsze pielegnice, mam je już miesiąc i nie zauważyłem, aby coś zaczęło się dziać. Macie może jakieś wytyczne odnośnie korzystnych warunków, aby zaczęły się rozmnażać, każdego gatunku mam po 10 sztuk,więc ilość chyba wystarczająca. Amano i filtrujące nie rozmnożą Ci się w tym akwarium. Ich larwy potrzebują wody o odpowiednim stopniu zasolenia. W tym temacie znajdziesz konkretne wskazówki co do rozmnażania tych pierwszych: caridina-japonica-krewetka-amano-t9248.html Z rozmnażaniem red cherry nie powinieneś mieć żadnego problemu. Oto wątek dotyczących tych krewetek: neocaridina-heteropoda-var-red-red-cherry-t9247.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
wide1998 Posted November 24, 2012 Share Posted November 24, 2012 A brzanki sumatrzańskie nie zjedzą mi dużych krewetek?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted November 24, 2012 Share Posted November 24, 2012 Jeśli pytasz o amano i filtrujące, to nie sądzę aby mogły paść ich łupem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts