piotrekkk82 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Witam Moje akwarium 60litrorwe dojrzewa tydzien czasu.Mam w nim korzen(sklepowy), kokosa i pare roslin,no i cos w rodzaju slimakow(chyba przynioslem to z roslinkami).Swietlówka 24W Philipsa 965,Filtr AquaClear30,grzalka75W. No i pojawil sie problem.Niedawno na wszystkim zaczal pojawiac sie biały nalot a dzis zauwazylem jakies jego zbiorowisko na ssawkach od grzalki.Zamieszczam pare fotek nalotu.Jak ktos bedzie wiedzial to niech napisze co to jest i jak z tym walczyc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Miałam to samo w poprzednim akwa. Znikło samo po pewnym czasie. Wydaje mi się, że guma tych przyssawek nie jest dobrej jakości i tak po prostu reaguje. Przy każdej podmianie czyść dokładnie te przyssawki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 przede wszystkim wyjmij grzałke i umyj ją pod ciepłą wodą czy ten nalot jest taki galaretowaty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 mi sie to samo robi na zewnątrz akwarium na narożnikach Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 aha jakiej firmy masz grzałke ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekkk82 Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 Grzałka jest firmy Atman.Nalot galaretowaty,narazie umylem te przyssawki i wkladam ponownie.Zobacze co sie bedzie dzialo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 jak ci sie robi na zewnątrz to masz nieszczelne akwarium! przyjrzyj się też mam atmana odkąd żyję różne grzałki i zawsze był ten kisiel, znika po jakimś czasie, od biedy możesz w gorącej wodzie przemoczyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 juz wiele razy czytałam że na atmanie pojawia sie ta galareta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 czyli nie kupować tej firmy ja mam Aquarelle i nie mam żadnej galarety Link to comment Share on other sites More sharing options...
markoni Posted November 19, 2010 Share Posted November 19, 2010 Witam biały nalot to prawdopodobnie wytrącane białko, na ogół gumki są znanych firm akwar.. jbl eheim itd grzałki nie mają z tym nic wspólnego nie mam grzałki. akwarium 200l. wodę mi ogrzewa pokrywa.Rurki też się ( ślimaczą ) trzeba to zmywać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts