nadosia5 Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Witam, ostatnio zauważyłem, iż coś dzieje się z moim akwarium, a mianowicie: większąść roślin, zaczęła tak jakby marnieć, tzn. nie rosną, powolutku zaczynają obrastać je glony, podwijają liście, albo po prostu zaczynają gnić.( wszystkie objawy znajdziecie na zdięciach) sprawa wygląda dziwnie, gdyż "dorosłe" rośliny marnieją, a młode rośliny, które dopiero co wyrosły mają się świetnie tzn. mają soczyście zielony kolor, wyglądają na zdrowiutkie, mają zdrowe liście, zaś gdy urosną dzieje się z nimi to samo co z dorosłymi roślinami. wcześniej rośliny tętniły życiem a teraz jest zupełnie odwrotnie, mimo iż nic nie zmieniłem w ośiwtleniu, nawożeniu itd. Podłoże średniej granulacji żwirek akwarystyczny. Nawozy co tydzień daje roślinom tabletki pod korzenie (sera florenette A) Co2 nie stosuje. Oświetlenie 2x 30Watt + 2x 36 watt Posiadam jedynie testy paskowe, z nich wynika, że parametry są ok. Wiem, że są mało dokładne ale niestety kropelkowe są poza moim zasięgiem. Niestety nie znam nazw roślin, niemoge ich znaleść w internecie, wiem jedynie, że jest wąkrotka białogłowa(ma się świetnie), hygrophilia, mech jawajski, kabomba, żabienica. Filtracja: Niestety wewnętrzny AQUAEL FAN3 plus. akwa 200l Roślina zaznaczona na czarno szczególnie ma się źle, niedawno miała prawie 2x takie rozmiary. Rośliny zaznaczone na czerwono, jak już pisałęm mają się śietnie mimo, iż dopiero zaczynają rosnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Masz braki pierwiastków "mobilnych". Roślina przenosi je ze starych liści do nowych, żeby te mogły się rozwijać, przez co stare liście marnieją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Dużo światła,brak CO2 i nawożenia. Nic dziwnego,że rosną glony,a rośliny padają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nadosia5 Posted November 4, 2012 Author Share Posted November 4, 2012 Rozumiem, czyli najlepiej by było jak bym zaczął podawać co2. Moge jedynie zrobić bimbrownie lub nawet dwie, wiem, że jest to mało jak na 200l ale nic innego nie jestem w stanie podać . Dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts