Jump to content

Akwarium marnieje ;(

nadosia5
 Share

Recommended Posts

Witam, ostatnio zauważyłem, iż coś dzieje się z moim akwarium, a mianowicie:

:arrow: większąść roślin, zaczęła tak jakby marnieć, tzn. nie rosną, powolutku zaczynają obrastać je glony, podwijają liście, albo po prostu zaczynają gnić.( wszystkie objawy znajdziecie na zdięciach)

:arrow: sprawa wygląda dziwnie, gdyż "dorosłe" rośliny marnieją, a młode rośliny, które dopiero co wyrosły mają się świetnie tzn. mają soczyście zielony kolor, wyglądają na zdrowiutkie, mają zdrowe liście, zaś gdy urosną dzieje się z nimi to samo co z dorosłymi roślinami.

:arrow: wcześniej rośliny tętniły życiem a teraz jest zupełnie odwrotnie, mimo iż nic nie zmieniłem w ośiwtleniu, nawożeniu itd.

Podłoże

:arrow: średniej granulacji żwirek akwarystyczny.

Nawozy

:arrow: co tydzień daje roślinom tabletki pod korzenie (sera florenette A)

Co2

:arrow: nie stosuje.

Oświetlenie

:arrow: 2x 30Watt + 2x 36 watt

Posiadam jedynie testy paskowe, z nich wynika, że parametry są ok. Wiem, że są mało dokładne ale niestety kropelkowe są poza moim zasięgiem.

Niestety nie znam nazw roślin, niemoge ich znaleść w internecie, wiem jedynie, że jest wąkrotka białogłowa(ma się świetnie), hygrophilia, mech jawajski, kabomba, żabienica.

Filtracja: Niestety wewnętrzny AQUAEL FAN3 plus.

akwa 200l

Roślina zaznaczona na czarno szczególnie ma się źle, niedawno miała prawie 2x takie rozmiary.

Rośliny zaznaczone na czerwono, jak już pisałęm mają się śietnie mimo, iż dopiero zaczynają rosnąć.