Filip91 Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Witam ! Czy jak dam 10x4L biogruntu na to tą moskitierę czy coś podobnego a na wierzch 3x AQUATIC NATURE PRO SOIL 8l to czy biogrunt nie ucieknie górą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Nie słyszałem o takim zestawieniu. Ale chyba jest to możliwe. Jeśli na biogruncie będzie odpowiednio duża warstwa Pro Soila, to nie powinien wyłazić na wierzch. Moskitiera jest zbędna. Ja pod żwirem mam ziemię doniczkową, bez siatki i ziemia nie wypływa na wierzch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip91 Posted November 4, 2012 Author Share Posted November 4, 2012 Ja pisałem będzie 24 L tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip91 Posted November 4, 2012 Author Share Posted November 4, 2012 Może się ktoś jeszcze wypowiedzieć ? Bo trochę się boje zaryzykować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aquatrol Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 Jeżeli nie będziesz głęboko grzebał w tym podłożu to nic ci nie wylezie na wierzch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 Wiem jak wygląda jedno i drugie podłoże, choć w akwarium z tych dwóch miałem tylko biogrunt. Jeśli dasz wystarczająco dużo Pro Soil na biogrunt to będzie ok. Siatki nie dawaj bo ja uważam to za bezsens. Podstawowa zasada - zero grzebania w podłożu bo może być katastrofa w postaci glonów i Biogruntu na powierzchni wody, a uwierz, że jeśli dojdzie do tego to nieziemsko zasyfia wodę ;/ Jeśli jesteś zwolennikiem pielęgnacji roślin poprzez wyciąganie starych roślin i sadzenia w ich miejsce nowych stożków wzrostu to połączenie tych substratów odpada. Jeśli masz zamiar ciąć rośliny od góry to będzie ok. Fakt, że po pewnym okresie trzeba usunąć stare rośliny i w ich miejsce posadzić nowe (dla akwarium z przebiegiem około roku). Wtedy może być kłopot ale są na to sposoby. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip91 Posted November 5, 2012 Author Share Posted November 5, 2012 Ja chcę dać trawę i nurzańca tylko. Ew anubiasy na korzeniach. Może coś na powierzchnie w przyszłości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip91 Posted November 5, 2012 Author Share Posted November 5, 2012 A i dzięki bardzo za odp , myślałem ,że nic się nie ruszy.Chciałem wcześniej dać amazonie + power sand ale wyszlo 1500zł jakoś więc nie dam rady po prostu. A tu się zmieszczę w 600zł a podobno biogrunt każdy sobie chwali i to pro soil Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 Jak dasz zwykły żwirek o granulacji 2-3 mm i pod to ziemie bez nawozów to też będzie dobrze, a na pewno taniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip91 Posted November 5, 2012 Author Share Posted November 5, 2012 Ta propozycja 600zł i nie jest aż tak dużo jeśli to ma starczyć na kilka lat. I tak z racji braku możliwość sprzedaży starego akwa nie przechodzę na full opti i inaczej zrobię oświetlenie. Na akwarium miałem wydać 4300zł a zmieszczę się w 1000zł i jeszcze zostanie także luz. Podoba mi się twój zbiornik , może się na nim będę wzorował nawet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts