cichy44 Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Witam? Mam pytanie czy przy podmianach wody w akwarium mogę dolać wody destylowanej czy nie zaszkodzi rybkom proszę o odpowiedź. Regulamin 6.1. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Oczywiście że możesz, a czasami przy wysokim ph jest to nawet wskazane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lol111 Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Sam stosowałem taką praktykę przez kilka kolejnych podmian dolewałem 10 litrów wody destylowanej, u mnie chodziło o obniżenie twardości wody... oczywiście rybkom to nie szkodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
penteleq Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 W jakim celu taką wodę chcesz dolewać? Praktycznie taka woda ma bardzo mała wartość twardości KH (bliska 0) dlatego dolanie jej z pewnością obniży Ci w pewnym stopniu twardość w akwarium. Jeżeli w baniaczku masz pewną zawartość Co2 to możesz liczyć na to, że PH też poleci Ci trochę w dół. Ja używam specjalnie filtrów RO do stworzenia bardziej miękkiej wody i mieszam wodę destylowana z kranówką w proporcji 1:2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts