Jump to content

Problem z glonami, prawdopodobnie krasnorosty

kukiz18
 Share

Recommended Posts

Witajcie mam problem z glonami, prawdopodobnie krasnorostami, poniżej podaje dane akwarium i proszę o pomoc :(

1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)- Mam go już jakiś rok, na początku października restart.

2.Litraż i wymiary akwarium -195L 97x50x40

3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)- AQUA GLO 30W, Philips Master 865

4.Jak długo świecisz (ile godzin)- W tygodniu tylko AQUA GLO od 14-20, w weekendy od 10-20 obie świetlówki.

5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa - nie mam pojęcia, kupione w sklepie akwarystycznym.

6.Filtracja -zewnętrzny Fluval 204

7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) -ogólny

8.Ozdoby (jakie)-korzeń, 2 połówki łupin kokosa, 2 kamienie

9.Rośliny (ile,jakie)- na pewno Kabomba, reszta nie wiem.

10.Ryby - obsada

-Skalar 5x,

-Neon Innesa ok 14x

-Glonojad złoty 1x,

-Bocja wspaniała 2x

-Minor 4x

-Kosiarka 2x

-Pielęgniczka Kakadu 2x

-Cierniooczek 1x

-Kirysek panda 1x

11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)- ok 15% co tydzień, woda z kranu

12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )-nic oprócz kulek gliniano torfowych pod korzenie.

13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)-nie

14.Parametry wody/

GH ok 20

KH 15

PH 7,5

NO3 0

NO2 0

CL 0,5

15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? zwykłe odmulanie zna co jakiś czas + co miesiąc czyszczę filtr wodą z akwarium.

16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? raz - 2 razy dziennie, pokarm suchy tropikala lub mrożony, ryby zjadają pokarm w ok 5 min , myślę że wszystko, raczej nic nie zostaje.

17.Fotka całego zbiornika i fotka detali

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

To ma wspólnego że, kolega Slawek121 napisał: że to nie są krasnorosty, wiec - pokazałem jak wyglądają Krasnale Panie MAPET.

Już Moderatorzy nie maja się czym zajmować ? Chyba za dużo wolnego i ktoś się nudzi ...

Jak wyglądają krasnale to Sobie znajdzie. A za taki wpis +1. Podyskutować możemy na PW. Spam. Mapet

To zakup kropelkowy.

Ale uznając, że wynik na teście paskowym jest poprawny, przy takim PO4 powinieneś mieć około 20 NO3.

Zachwianie równowagi pomiędzy ilościami NO3 i PO4, która powinna być 10:1, prowadzi do glonów.

• 2 weeks later...