beton23 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Witam wszystkich jest to moj pierwszy temt na tym forum. Skalary składaja mi ikere jak zaczynają sie ruszac po wykluciu do 2 dni odławiam je do 15 litrowego akwa nalewam jakies 60 - 80 % wody temp od 29 - 32 stopni, napowitrzanie, filtracja (gąbkowa) zaczynam je karmic ( troche suchym mikro troche mrozonym cyklopem teraz hoduje nicienie micro ale jeszcze nie podawałem ) jak zaczną pływac i po jakichs 2 do 5 dni zaczynają padac jak muchy do 3 dni praktycznie zostanie pare sztuk i za kazdym raze jest to samo dlaczego tak jest co mam robic? przypuszczam ze woda sie psuje ale dziennie jakies 20% wody wymieniam na tą samą czyli z akwa gdzie doszło do tarła czesm dam kapke swiezej oczywiscie 1 - 2 tygodnie stojącą w baniaku poradzcie co to jest? jezeli woda sie psuje co mam robic słyszałem ze trzeba soli dziennie dosypywac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 w tym akwa 15l powinna byc ta woda co w tym akwa gdzie sa te duze skalary najlepiej odlac te 15 l i musi byc ta sama temp albo sa z tego samego gniazda skalary i dlatego małe zdychaja poniewaz brat z siostra maja cos z genetyka i dlatego te małe zdychaja bo ja tak ma jest ikra ale zikry nic sie nie wykluje bo sa skalary z tego samego gniazda Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek11 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Skalary jak inne rybki gdy temp itp. nie odpowiada dla nich a ni dla ich potomstwa... Jeśli rozmnożyły się u ciebie wiedzą że w twoim głównym akwa jest dobra woda, kup sobie kotnik pływający i po prostu wstaw je do kotnika.... ale jeśli to pokolenie które od kilku pokoleń rozmnażają się w tym akwa mają wady genetyczne i należy kupować nowe osobniki, radze sie zapytać jakiegoś zaufanego sprzedawcy czy skalary są wycowywane prywatnie czy w specialnych hodowlach.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
beton23 Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 Troche zle zescie mnie zrozumieli, raczej nie sa z tego samego gniazda poniewaz kupilem je gdzie ingdziej i o roznym czasie a juz raz udało mi sie wyhodowac i przesyła jakies 40 mlodych zyją do dzis ale tez fakt ze pomału rosną tylo jeden sie wybił i jest 3 razy wiekszy d reszty. Jak je odławiam z akwa w ktorym doszło do tarła to oczywiscie przelewam wode z niego(czyli w ktorym dosłżo do tarła) do 15litrowego akwa, w 100 procentach czli dalej są w tej samej wodzi i tej samej temp. A wode w akwarium w ktorym dochodzi do tarła mam raczej odpowiednią dla skalarow poniewaz regularnie od paru miesięcy co dwa tygonie składają ikre i jesli ją nie odłowie to bedą sie tak długo nia opiekowac az zaczną pływać i reszta obsady ich pozjada a wykluwają sie z ikry max do 2 dnie wiec raczej woda jest ok. nie wiem co jest przyczyną ich padania po paru dniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kakadu Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 Bardzo ważny jest pokarm w pierwszych dniach.Na suchym nie pociągniesz.Nalepsza artemia. nicienie, wrotka czerwona (może być mrożona) dopiero póżniej powoli dodawać suchy pokarm.Zaczynamy karmić gdzieś po 7 dniach od wyklucia, wcześniej narybek korzysta z woreczka żółtkowego i nie żeruje....Można też spróbować jakiegoś odkażacza do wody.Ja osobiście używam wody z osmotycznej i takie odkażanie jest zbędne w takim przypadku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts