Bebek Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Witam, Podczepię się do tematu, ponieważ w ciągu najbliższych dni planuję zakup akwarium 300l (120x50x50), proszę o porady oraz opinie odnośnie filtra do takiego baniaka.. Osobiście wolałbym filtr wewnętrzny (np. Aquael Unifilter 1000), ponieważ znajomy ma taki filtr w swoim 160l i jest praktycznie nie słyszalny, co jest dla mnie bardzo ważne, ponieważ akwarium będzie stało w pokoju sypialnym (obecnie mam Aquael unifilter 750 UV w akwarium 112l i "głośność" jest OK - Żonka nie narzeka Proszę, doradźcie czy do takiego 300l baniaka można wsadzić filtr wewnętrzny czy lepiej zainwestować w filtr zewnętrzny ? - jeśli zewnętrzny to musi być bardzo cichy i najlepiej z lampą UV - JAKI ? (zaufałem marce Aquael - od zawsze używam Ich produktów, ale mile widziane będą i inne sugestie (cena nie ma większego znaczenia - aczkolwiek wiadomo, że Każdy szuka możliwie najtańszego rozwiązania Sprawa PILNA (zestaw - akwarium + filtr chcę kupić w przyszłym tygodniu Będę wdzięczny za pomoc oraz sugestie. Pozdrawiam ! Wydzielam temat. Mordimer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Kubełek. Ja polecam JBL e 1501 lub Aquael Unimax 500. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Gdyby to miało być akwarium bez ryb, to wewnętrzny by wystarczył. Ale takiego nie planujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebek Posted November 3, 2012 Author Share Posted November 3, 2012 Gdyby to miało być akwarium bez ryb, to wewnętrzny by wystarczył. Ale takiego nie planujesz? Nie planuję akwarium tylko roślinnego, dlatego zadałem pytanie Już wiem, że będzie to filtr kubełkowy (zewnętrzny), jeśli macie doświadczenie to poradźcie proszę jaki będzie najlepszy w stosunku: cicha praca - jakość - cena ? Edit Myślałem jeszcze o takim: Eheim 2215 lub 2217, czy ma - miał Ktoś doświadczenie z filtrami tej firmy ? Mam odmulacz tej firmy i jest rewelacyjny (super wykonany i świetnie działa) Filtry Eheim są w przystępnych cenach, ale nie wiem czy nie lepiej zainwestować w JBL lub Aquael.. Przypomnę, że filtr musi być bardzo cichy.. Po przeszukaniu informacji w internecie myślę, że zdecyduje się na JBL E1500. Czy Ktoś ma/miał ten filtr ? Będzie OK ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bomadaad Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Nie wiem jak e1500 ale ja mam złe doświadczenie z e900. Dwa miesiące temu zakupiłem taki model do 240L akwarium, no i dzisiaj rano pomyślałem zobaczę jak wyglądają wkłady w filtrze. Po otwarciu szczena mi opadła wewnątrz filtr czyściutki jakbym go przed chwilą złożył, z moich obserwacji wynika że uszczelka jest za cienka nie dociska i woda przepływa omijając wkłady filtracyjne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Nie wiem jak e1500 ale ja mam złe doświadczenie z e900. Dwa miesiące temu zakupiłem taki model do 240L akwarium, no i dzisiaj rano pomyślałem zobaczę jak wyglądają wkłady w filtrze. Po otwarciu szczena mi opadła wewnątrz filtr czyściutki jakbym go przed chwilą złożył, z moich obserwacji wynika że uszczelka jest za cienka nie dociska i woda przepływa omijając wkłady filtracyjne. Może się trafić wadliwy,od tego est gwarancja ( aż 4lata ). Ja jadę na obu podanych i jest OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebek Posted November 3, 2012 Author Share Posted November 3, 2012 Dzięki za podpowiedzi - już wybrałem - JBL E1501 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts