FilipOppona Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Witam, niedawno wszedłem w posiadanie 2 argusów i po dość nieskutecznych próbach karmienia ich szpinakiem i sałatą postanowiłem zainwestować w roślinki, które po umieszczeniu w akwarium mogłyby być swobodnie skubane przez rybki. I do was drodzy użytkownicy mam pytanie, jakież to rośliny mógłbym kupić aby moje argusy były zadowolone ? Nie muszą być to rośliny ani efektowne ani tanie, ponieważ nie chce mi się zbytnio wrzucać pożywienia, czekać aż któraś z nich skubnie i potem wyławiać liście i zaczynać cykl od początku . Akwarium ma 150l (wiem, trochę mało, ale na razie rybki są maleńkie i w przyszłości na pewno będą miały większy rewir ) i dobrą filtrację, proszę o poradę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Kolego, pomysł wydaje mi się absurdalny. Ryby będą lepiej jadły niż ty. Skąd zamierzasz pozyskiwać te rośliny akwariowe, na karmę? Operacja jest bardzo kosztowna. Argusy są wszystkożerne, zjedzą też drobne skorupiaki, rureczniki, larwy owadów itp. Ale nawet tego nie musisz im dostarczać. W sklepie zoologicznym kupisz gotowe pokarmy dla ryb wszystkożernych i roślinożernych. W czymś Twoje Argusy na pewno zakosztują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FilipOppona Posted November 3, 2012 Author Share Posted November 3, 2012 Wiem, ale wolę chociaż kupić takie rośliny byleby były, bo oprócz kilku kępek mchu nic tam nie ma. Koszty też zbytnio nie wchodzą w grę. (Wiem, temat poruszony w złym dziale.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 To chcesz rośliny na karmę dla Argusa, czy rośliny jako ozdobę, których Argus nie zje? Na 99% nie zje Anubiasa, Krynii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FilipOppona Posted November 3, 2012 Author Share Posted November 3, 2012 To chcesz rośliny na karmę dla Argusa, czy rośliny jako ozdobę, których Argus nie zje? Wolę takie które argusy będą mogły jeść, ewentualnie posadzę mieszankę roślin jadalnych i niejadalnych i tak chyba będzie najlepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FilipOppona Posted November 4, 2012 Author Share Posted November 4, 2012 No i jeszcze jeden problem. Prawdopodobnie samiec goni i skubie płetwy prawdopodobnie samicy i tak bardzo jest przestraszona że chowa się za filtrem i ma całe obskubane płetwy. Dałem ją do kotnika i może teraz spokojnie sobie siedzieć, chociaż ma mało miejsca. Nie wiem za bardzo co dalej bo zachowanie samca mnie zaskoczyło, czy wypuścić samicę, czy co. Dlatego proszę o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Skoro akwa jest za małe dla nich i Ty o tym wiesz, to powinieneś też wiedzieć że każda ryba ma swój rewir i w takim małym baniaku nie mają szansy popływać w sobie w spokoju nie wpadając na siebie. Załatw większe akwa daj kryjówki i wtedy problem zapewne się rozwiąże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FilipOppona Posted November 4, 2012 Author Share Posted November 4, 2012 Na razie nie mam takiej możliwości, a nie chciałbym ich oddawać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts