Jump to content

Jakie rośliny dla argusa?

FilipOppona
 Share

Recommended Posts

Witam, niedawno wszedłem w posiadanie 2 argusów i po dość nieskutecznych próbach karmienia ich szpinakiem i sałatą postanowiłem zainwestować w roślinki, które po umieszczeniu w akwarium mogłyby być swobodnie skubane przez rybki. I do was drodzy użytkownicy mam pytanie, jakież to rośliny mógłbym kupić aby moje argusy były zadowolone :help: ? Nie muszą być to rośliny ani efektowne ani tanie, ponieważ nie chce mi się zbytnio wrzucać pożywienia, czekać aż któraś z nich skubnie i potem wyławiać liście i zaczynać cykl od początku :oops: . Akwarium ma 150l (wiem, trochę mało, ale na razie rybki są maleńkie i w przyszłości na pewno będą miały większy rewir ;) ) i dobrą filtrację, proszę o poradę.

Kolego, pomysł wydaje mi się absurdalny. Ryby będą lepiej jadły niż ty. Skąd zamierzasz pozyskiwać te rośliny akwariowe, na karmę? Operacja jest bardzo kosztowna.

Argusy są wszystkożerne, zjedzą też drobne skorupiaki, rureczniki, larwy owadów itp. Ale nawet tego nie musisz im dostarczać. W sklepie zoologicznym kupisz gotowe pokarmy dla ryb wszystkożernych i roślinożernych. W czymś Twoje Argusy na pewno zakosztują.

No i jeszcze jeden problem. Prawdopodobnie samiec goni i skubie płetwy prawdopodobnie samicy i tak bardzo jest przestraszona że chowa się za filtrem i ma całe obskubane płetwy. Dałem ją do kotnika i może teraz spokojnie sobie siedzieć, chociaż ma mało miejsca. Nie wiem za bardzo co dalej bo zachowanie samca mnie zaskoczyło, czy wypuścić samicę, czy co. Dlatego proszę o pomoc.

Skoro akwa jest za małe dla nich i Ty o tym wiesz, to powinieneś też wiedzieć że każda ryba ma swój rewir i w takim małym baniaku nie mają szansy popływać w sobie w spokoju nie wpadając na siebie. Załatw większe akwa daj kryjówki i wtedy problem zapewne się rozwiąże.