Jump to content

Chory Mieczyk

Recommended Posts

Ehhh, zacznijmy od tego, że temperatura wody jest za niska...powinna wynosić 27-28 stopni. Po drugie twoje akwarium jest za małe dla mieczyków, tak samo dla bocji, jeżeli to bocje wspaniałe. One potrzebują maksymalnie dużego zbiornika. To samo ze zbrojnikami, na dodatek 2, w 72 l skarłowacieją i umrą;-( Co do neonów to dokupiłbym 5, gupiki jeżeli jest przynajmniej jedna samiczka, same szybko się rozmnożą:-) Kosiarki też niestety potrzebują większego akwarium, co ważniejsze maksymalnie długiego z licznymi kryjówkami. Słonecznica jak dla mnie tez nie pasuje zbytnio, nawiasem mówiąc to rybka stadna:-)

3 mieczyki są potomstwem tego chorego i są do oddania,czekają na podrośnięcie ,gupiki się kocą w kotniku.Bocja jest ,ale nie wiem jaka,bo tu w encyklopedii takiej nie ma.Małe mieczyki też są w kotniku.Tylko co z tą chorobą,mam akwarium od pół roku ,nie znam się zupełnie na chorobach,a szkoda mi ryby.

Ehh zmierz parametry wody, dodaj fotkę:-) Przyczyny mogą różne. Trudno stwierdzić tak na czuja. Może to być np. nadkwasota wody, kiedy np. podmienisz wodę na kwaśniejszą i rybki nie zdążą się dostosować, z tego co wiem to wtedy właśnie pływają takimi susami, miotają się , próbują wyskoczyć z akwarium itp. Ale najlepiej by bylo gdybyś kupiła odpowiednie testy i wszystko posprawdzała:D

Share

• Create New...