alka Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Samiec mieczyka hellera pływa skokami i jest jakby lekko skrzywiony, pozostałe ryby zachowują się normalnie.Co to może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Podaj więcej informacji o akwa i jakbyś mogła to dodaj zdjęcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alka Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 Akwarium 72l ,5 mieczyków 3 gupiki 2 glonojady zbrojniki i nie wiem sama ile małych,5 neonów ,2 bocje,2 kosiarki,1 słonecznica.Filtr wewnętrzny i temperatura wody 25. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwix Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Ja myślałam ze słonecznica występuje w wolno płynące rzeki od dorzecza Renu po dorzecze Uralu i w zlewisku Morza Kaspijskiego a nie w akwariach Link to comment Share on other sites More sharing options...
alka Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 Ta słonecznica pochodzi z mazurskiego jeziora i od niej zaczęła się przygoda z akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwix Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 A możesz dac foty bo ja myślałam ze to zagraniczna ryba Link to comment Share on other sites More sharing options...
żwirek Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Ehhh, zacznijmy od tego, że temperatura wody jest za niska...powinna wynosić 27-28 stopni. Po drugie twoje akwarium jest za małe dla mieczyków, tak samo dla bocji, jeżeli to bocje wspaniałe. One potrzebują maksymalnie dużego zbiornika. To samo ze zbrojnikami, na dodatek 2, w 72 l skarłowacieją i umrą;-( Co do neonów to dokupiłbym 5, gupiki jeżeli jest przynajmniej jedna samiczka, same szybko się rozmnożą Kosiarki też niestety potrzebują większego akwarium, co ważniejsze maksymalnie długiego z licznymi kryjówkami. Słonecznica jak dla mnie tez nie pasuje zbytnio, nawiasem mówiąc to rybka stadna:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
alka Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 3 mieczyki są potomstwem tego chorego i są do oddania,czekają na podrośnięcie ,gupiki się kocą w kotniku.Bocja jest ,ale nie wiem jaka,bo tu w encyklopedii takiej nie ma.Małe mieczyki też są w kotniku.Tylko co z tą chorobą,mam akwarium od pół roku ,nie znam się zupełnie na chorobach,a szkoda mi ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
żwirek Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Ehh zmierz parametry wody, dodaj fotkę Przyczyny mogą różne. Trudno stwierdzić tak na czuja. Może to być np. nadkwasota wody, kiedy np. podmienisz wodę na kwaśniejszą i rybki nie zdążą się dostosować, z tego co wiem to wtedy właśnie pływają takimi susami, miotają się , próbują wyskoczyć z akwarium itp. Ale najlepiej by bylo gdybyś kupiła odpowiednie testy i wszystko posprawdzała:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Mogą to być któraś przyczyna z wymienionych wyżej,ale ja się jeszcze spytam czy wiesz ile ten mieczyk ma lat bo przyczyną może być też po prostu starość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alka Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 Ile mieczyk ma lat to nie wiem, bo był kupiony w sklepie.Za rady serdeczne dzięki, sprawdzę wszystko . Link to comment Share on other sites More sharing options...
żwirek Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Jeżeli był kupiony w sklepie to raczej jest młody...tzn zależy kiedy go kupiłaś Nie martw sie, napewno nic mu nie będzie. Pozdrawiam, czekam na informacje co i jak i życzę rybkom zdrowia;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts