Larst Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Witam! Niedawno napotkałem problem w moim akwarium - pojawiły się pływające glony. Mam 112l akwarium, oświetlenie 2x24w T5, podłoże JBL AquaBasis - ok. 1,5cm i na tym kamienie. Nawozów od jakiegoś czasu nie używam, gdyż inne glony zaczęły pojawiać się na liściach roślin i korzeniu, ale jakoś udało mi się spowolnić ich rozrost. Teraz pojawił się glon pływający, przypominający włosy w żelu. Gdy jest tego dużo, to nawijam na widelec i wyrzucam. Kiedyś zgasiłem światło na 2 dni i przestało się pojawiać, a kiedy znowu włączyłem to na następny dzień już było je widać. Poniżej zamieszczę kilka fotek: Proszę o szybką pomoc! Dziękuję! Pozdrawiam! Larst Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brud Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 To tak na szybko co znalazłem Przyczyny występowania: - tzw. "stara woda", czyli woda bogata w kwasy organiczne pochodzące z metabolitów ryb i rozkładu roślin (COD). Zbyt mocne oświetlenie. Przenawożenie żelazem. Niedobór CO2 (często pojawiają się gdy skończy się gaz w butli) Zwalczanie: - dobrze sprawdza się dodanie torfu włóknistego do filtra - zawarte w nim garbniki wpływają limitująca na namnażanie się tych glonów. - korzystne jest zwiększenie dawek podawanego azotu za pomocą nawozu azotowego np. Easy-life Nitro. Musi to być nawóz bez dodatku fosforanów, które w przypadku zakwitu glonów należy ograniczyć. - jeśli pozwala na to obsada ryb - nalezy wprowadzić do akwarium Krewetki Amano, w ilości min 1sztuki/litr (doraźnie) - 3-4 krotne dawki preparatu "CO2 w płynie" powodują uszkodzenie nitek bez negatywnego wpływu na rośliny i zwierzęta w akwarium Dziwi mnie fakt że jesteś tyle czasu na forum i zadajesz takie pytania. Ja od siebie polecam ALGEXIT miałem to samo i u mnie się sprawdzał bardzo dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larst Posted November 3, 2012 Author Share Posted November 3, 2012 To, że jestem długo na forum, nie znaczy że wszystko wiem. Jak nazywa się ten glon? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Brud jesteś tyle czasu na forum i dziwi mnie, że pomagasz metodą: kopiuj, wklej. Teoria z fosforanami już dawno została obalona. Ja nie polecam żadnych środków chemicznych do pozbycia się glonów. Jak znajdziesz przyczynę ich powstawania, pozbędziesz się glonów. Opisz jakie to nitki są: -krótkie, rozpadające sie w palcach -długie, mocne jak włosy itd. Od tego zależy metoda walki z nimi. Podaj testy na NO3 i PO4 bez tego pomoc też nie będzie przynosiła pożądanych efektów, bo będziemy poruszać się po omacku. Uzupełnij temat odpowiadajac na pytania: glony-potrzebujesz-pomocy-opisz-zbiornik-t48154.html Ja obstawiam: Rhizoclonium nitkowate lub spirogyra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brud Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Brud jesteś tyle czasu na forum i dziwi mnie, że pomagasz metodą: kopiuj, wklej.Fakt zrobiłem to z lenistwa Opisz jakie to nitki są: -krótkie, rozpadające sie w palcach -długie, mocne jak włosy itd. Przecież są zdjęcia i opisał ja proponował bym by podał obsadę. Teoria z fosforanami już dawno została obalona.Więc po co ma robić? testy chyba po to by sprawdzić jak się ma no3 w stosunku do po4. Teoria teorią a w praktyce wychodzi jak zwykle. Ja obstawiam: Rhizoclonium nitkowate lub spirogyra.Ja też dlatego wkleiłem opis walki i skutki powstawania tego glonu. Ja nie polecam żadnych środków chemicznych do pozbycia się glonów.A ja wprost przeciwnie ten preparat radzi sobie doskonale z tym glonem, (UWAGA zauważyłem że niszczy też gałęzatkę)co nie oznacza że ma go lać na okrągło,ale do momentu wyeliminowania glonu. Następnie należy prowadzić zbiornik w ten sposób by takie sytuacje nie miały już miejsca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts