zmienniak Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Oceny, sugestie i porady na temat tej obsady : -pielęgniczka żółta -kirysek spiżowy -tetra czarna -neon czarny -neon innesa -piskorek myersa -bojownik czerwony -prętnik karłowaty -prętnik wargacz -proporczykowiec z Kap Lopez -gupik pawie oczko -mieczyk hellera Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 pomyliłeś azję z ameryką Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Nie no gupiki,mieczyki czy neonki to Ameryka,chociaż obecnie gupiki występują też w Azji chyba że post był edytowany..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 no było edytowany Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 nie przeczytałam nawet dokładnie, ale tyle gatunków różnych w 63 litrach to jest pomyłka. zdecyduj się na powiedzmy 5. akwarium z tylkoma róznymi gatunkami po prostu wygląda źle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmienniak Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 ale ja się nie mogę zdecydować Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 to ja Ci pomoge chociaż tak: pielegniczka żółta (nie wiem, nie znam) kirysek spiżowy - ok żałobniczka - ok neon czarny - ok neon innesa - ok zdecyduj się na jeden rodzaj neona (jeśli w ogóle się na nei zdecydujesz) piskorek - akwa za małe wg mnie bojownik - ok ale nie nadaje się do neona innesa p. karłowaty - ok p. wargacz - za małe akwarium proporczykowiec - nie (za trudny, akwarium za wysokie) gupik - ok, ale nie z bojownikiem mieczyk - za małe akwarium oczywiście nie możesz wpuścić wszystkich gatunków przy których jest "ok" Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmienniak Posted April 7, 2009 Author Share Posted April 7, 2009 bojownik - ok ale nie nadaje się do neona innesaale wziełaś tutaj bojownika syjamskiego czy czerwonego. pytam się bo wielu ludziom się mylą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 7, 2009 Share Posted April 7, 2009 szczerze mówiąc myślałam że chodzi Ci o syjamskiego w kolorze czerwonym. a takie pytanie mam, czy Ty w ogóle widziałeś takie rybki w sklepie (niektóre z pierwszego postu są bardzo mało popularne) ? bo coś mi się wydaje że wybrałeś ryby wertując katalog "superakwarium" i nawet nie wiesz czy jesteś w stanie dostać te gatunki w swoim mieście. proponowałabym obejść sklepy akwarystyczne (najlepiej w dniu dostawy) i sprawdzić jakie rybki są dostępne i jakie naprawdę podobają Ci się na żywo Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmienniak Posted April 7, 2009 Author Share Posted April 7, 2009 pielęgniczkę żółtą zmieniam na agassiza. z bojownika i neona czarnego rezygnuję. a zamiast piskorka może być bocja karłowata Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 ale czy Ty nie rozumiesz że i tak nie możesz mieć tylu gatunków co w pierwszym poście? nie szukaj co "w zamian", tylko wybierz z tego co wymieniłeś kilka, bo tyle ryb Ci się do tego litrażu nie zmieści. pomyśl o konkretnych ilościach, zobacz do jakich rozmiarów dorastają rybki i policz czy przypada max 1cm dorosłej ryby na 1 litr wody, jak ustalisz coś konkretnego mieszczącego się w tych limitach to napisz nam swoją propozycję a my ewentualnie skorygujemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 policz czy przypada max 1cm dorosłej ryby na 1 litr wody To nic nie da, takie liczenie możemy przyjąć co najwyżej do gupików... Ale on chce trzymać tam pielęgniczki również i tu trzeba wziać pod uwagę aranżację dna w postaci kryjówek itd. Na jedną parę/harem takie akwarium będzie w sam raz, ale wtedy jedynie tylko jakieś kąsaczowate + labiryntowate nic więcej. Czyli np. ap. agassiza 1+1 10 neonón innesa 2+1 Prętnik karłowaty NIC WIĘCEJ. No chyba, że lubisz co 2 dni wymieniać po 40% wody i walczyć z NO3 i NO2 Akwarium przy w/w obsadzie byłoby ładne, bo pielęgniczki zasiedlają strefę dolną więc kiryski również zbędne. W toni pływać będą neony, a górę przystrajać będą prętniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 jest początkujący, niezdecydowany i nic nie wie o gatunkach które wybiera. dlatego napisałam że jak wymyśli to ma dać do korekty. (niestety to się najprawdopodobniej skończy nieposłuchaniem i kupieniem wszystkich powyższych ryb :/ ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmienniak Posted April 19, 2009 Author Share Posted April 19, 2009 a taka obsada w o wiele większym akwarium: -akara błękitna -brzanka rekinia -gurami dwuplamisty -prętnik klarłowaty -pielęgnica papuzia -kosiarka prawdziwa -bocja wspaniała -żaglowiec skalar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monta Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 Nie i jeszcze raz nie. Pisali Ci już, że za dużo ryb. Do tego litrażu proponuję: 1+2 prętniki karłowate 8 neonów Innesa 5 żałobniczek Na dno 5 kirysków I tyle. Więcej się nie zmieści. Inna przykładowa obsada: 1+2 gupik 1+2 molinezje 7 kirysków, 5 otosków lub 6 krewetek Amano Absolutnie nie do tego akwarium: - mieczyk - skalar - prętnik wargacz - żadne gurami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gideon Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 W moim akwarium obsada rybek,wygląda tak: 5xBrzanka sumatrzańska 7xNeon Innesa 4xKardynałek chiński 3xKiryski(nanuski) 2xglonojad Czy taki skład jest odpowiedni dla akwarium 64l.Prosze o rady i uwagi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksymilian Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 Człowieku nie rozumiesz (pisze do zmieniaka) tyle rybek to za dużo!!!!!!!!! W jakim mieście mieszkasz? ________________________ 60 l - 1 bojownik syjamski - 4 gupiki ( 1 samica i 3 samce ) - 2 kiriski Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmienniak Posted April 24, 2009 Author Share Posted April 24, 2009 a taka obsada w o wiele większym akwarium Nie i jeszcze raz nie. Pisali Ci już, że za dużo ryb Człowieku nie rozumiesz (pisze do zmieniaka) tyle rybek to za dużo!!!!!!!!! czy wy do h***** nie umiecie czytać powtórzę jeszcze raz : a taka obsada w o wiele większym akwarium a taka obsada w o wiele większym akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
korozja Posted April 24, 2009 Share Posted April 24, 2009 w "o wiele większym akwarium"? ciekawe co to znaczy według Ciebie. nie zostało to wzięte pod uwagę ponieważ nie napisałeś teoretycznego litrażu i ja osobiście (chociaż nie odpisałam) pomyślałam sobie, że jak Ci ktoś napisze że ok, to wrzucisz je do tego 63l... jak naprawdę chcesz kupić większe akwarium to załóż nowy temat z nowym litrażem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicke_95 Posted June 2, 2009 Share Posted June 2, 2009 1+1 p. Ramirezi 5 gupików 6kirysków np panda i duuuzo roślin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts