radwiar Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 Witam, mam pytanie jak w temacie, tzn czy idąc do sklepu po nowe ryby potrzeba wziąc ze sobą czysty dość duży słoik do przyniesienia ryb czy teraz już w każdym sklepie pakują ryby do czegoś przezroczystego i trwałego jak szklany słoik? Wolałbym widzieć jakie ryby mi zapakują do pojemnika więc musi być przezroczysty... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted November 1, 2012 Administrator Share Posted November 1, 2012 Pakują do plastikowych worków. Żywe do przeźroczystych. Martwe do czarnych. Zwróć uwagę na kolor worka jak będziesz kupował ryby. Boże....opadłem z sił .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
radwiar Posted November 1, 2012 Author Share Posted November 1, 2012 Pytam poważnie bo ostatni raz jak miałem akwarium to była max połowa lat 90-tych więc skąd mam wiedzieć jakie TERAZ stosują praktyki i jak się mam przygotować?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 Wolałbym widzieć jakie ryby mi zapakują do pojemnika więc musi być przezroczysty...Ryby (konkretne egzemplarze) wybierz sobie sam,zanim Ci zapakują Link to comment Share on other sites More sharing options...
radwiar Posted November 1, 2012 Author Share Posted November 1, 2012 Tak właśnie chcę zrobić tyle, że może tam pływać ławica w akwa (zazwyczaj mają wiele sztuk danego gatunku w zbiornikach) i może nie będzie w stanie wyłowić tych konkretnych więc wolałbym sprawdzić co faktycznie mi tam wyłowiono. Ponawiam więc pytanie: czy samemu zabrać jakiś większy słoik ze sobą czy dadzą jakieś przezroczyste naczynie ? Jakoś nie wyobrażam sobie nieśc w plastikowym worku ryb, bo gdzie je włożę (chyba nie do plecaka!). W woreczku to może pęknąć, a poza tym worek jest słabą izolacją teraz na takie temperatury co panują na dworze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 Wszędzie dają do przeźroczystych plastikowych worków. Jeżeli boisz się, że worek się rozwali i szybko woda w nim wychłodzi to wsadź go dodatkowo do czegoś w celu zabezpieczenia. http://ts2.mm.bing.net/th?id=H.4999200949338237&pid=15.1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
radwiar Posted November 1, 2012 Author Share Posted November 1, 2012 Rozumiem. Chyba wezmę wtedy jakiś pojemnik na żywność i tam włożę ten worek. Chyba starczy pojemnośc takiego większego pojemnika na żywność. Zastanawia mnie tylko jak ryby przeżyją kiedy w worku nie będzie zamkniętego w środku powietrza (brak tafli wody). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 Nad wieloma rzeczami się zastawiasz. Ruch tafli wody w worku? Jeżeli jest to ogólnie stosowane to znaczy, że jest skuteczne i bezpieczne - chyba że ryby transportować będziesz w ten sposób pół dnia... Link to comment Share on other sites More sharing options...
radwiar Posted November 1, 2012 Author Share Posted November 1, 2012 Tak zastanawiam się bo nie mam doświadczenia.... Pół dnia to na pewno nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 brak tafli wodyNikt nie leje do pełna,więc tafla jest,a ruch to będzie taki,że hoho Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 Idziesz do sklepu tylko z kasą jeśli transportujesz je na piechotę to chowasz je pod kurtkę i idziesz do domu , jeśli samochodem to kładiesz je tak aby nie spadły na podłogę ani nic im się nie stało. Nie potrzeba dodatkowych worków pojemników i innych cudów . Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 No na Arrowanę np. to wziąłbym miskę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted November 2, 2012 Administrator Share Posted November 2, 2012 search.php?keywords=transport+ryb&terms=all&author=&sc=1&sf=titleonly&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Wystarczy... Zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts