asdfgh Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 Witajcie. Chciałbym prosić o opinię dotyczącą obecnego wyglądu mojego 126 l akwarium. Planuję "remont", ale nie wiem na co zwrócić uwagę, co odrzucić itp. Jak mógłbym ustawić grzałkę i filtr podczas zmiany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micuch11 Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Wyłącz bąbelki przy filtrze ,bo są zbędne.Neon czerwony ryba stadna więc ją oddaj ,bo chyba masz lekką zupę rybną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Podaj więcej info. Wymiary, obsada. Chcesz robić restart czy przemeblowanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfgh Posted November 2, 2012 Author Share Posted November 2, 2012 Podaj więcej info. Wymiary, obsada. Chcesz robić restart czy przemeblowanie? 80x35x40 Obsada podana w podpisie. Chciałbym zrobić przemeblowanie. Planuję także wymienić prawie całą obsadę (prócz Neonów Innesa; ich dokupić więcej i Brzanki złotej, cejlońskiej), mieczyki, molinezje i pozostałe brzanki - oddać do sklepu lub znajomym. W zamian wybiorę ryby bardziej reprezentacyjne, niezbyt duże, kolorowe, spokojne - jaką obsadę moglibyście polecić z uwzględnieniem Neonów Innesa i ewentualnie Brzanki cejlońskiej na poszczególne partie zbiornika? Zmiany również w roślinności. Chciałbym dokupić kilka kolorowych i dużych roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rebun12 Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Podaj też oświetlenie jakie masz w zbiorniku skoro chcesz dokupić roślin. W obsadzie skup sie na 3 gatunkach ryb. Jakaś ławica+ekipa remontowa na dół+ coś ladnego np harem bojwonika czy pielęgniczek ramireza. Ja bym na pewno dorzucił jakieś rośliny na 3 plan. Typu nurzaniec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asdfgh Posted November 3, 2012 Author Share Posted November 3, 2012 Podaj też oświetlenie jakie masz w zbiorniku skoro chcesz dokupić roślin. (...) Obecnie 2x18 W. Planuję dokupić 1 lub 2x24W dodatkowo. Nawożenie nawozem makro, rozpuszczonym proszkiem w dawce 10 ml/dobę. (...)W obsadzie skup sie na 3 gatunkach ryb. Jakaś ławica+ekipa remontowa na dół+ coś ladnego np harem bojwonika czy pielęgniczek ramireza.(...) Ławica - wspomniane Neony Innesa. Z czyścicieli, choć mało wydajnych, mam teraz dwa Zbrojniki. Myślałem właśnie o ramirezach, czyli już dwa gatunki mam teoretycznie gotowe. Ile w takim razie proponujesz Neonów oraz co na dół? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ermukis Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Zostaw zbrojniki i kup jeszcze 10 kirysków pstrych, ekipę czyszczącą wtedy masz. Neonów do 30 sztuk śmiało możesz mieć Z roślin, jeśli dołożysz to oświetlenie i zależy Ci na kolorowych roślinach, to lotos tygrysi, ludwigie repens możesz zakupić. Ale to bardzo wymagajce rośliny i bez CO2 się nie obejdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rebun12 Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Neonów do 30 sztuk śmiało możesz mieć . Jak dla mnie troszeczke przesadzone. z 15 sztuk myślę, że będzie okey. Do tej 6-8 kirysków na dno. 1+2/3 ramirezy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YotoroAne Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Nie, nie, nie, Ramirezy to nie apisto, je trzyma się w parach, nie w haremach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ermukis Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Rebun, spokojnie, nie będzie to przesada Dadzą radę, dużo ryb mieć nie będzie, tylko te kirysy i ramirezy, dadzą sobie na luzie radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts