Jump to content

Opis, biotop i pytania.?

DRAGO1987
 Share

Recommended Posts

Witam.:P

Trochę zmieniam pytanie i tytuł. :)

Mam takie pytania.: Czy te rośliny dadzą rade pod danym oświetleniem 0,3w/l w 112l.:?:

Czy aquael turbo filtr 500 l/h bezie dobry do 112l dla bojowników.:?:

A i czy są może jakieś inne rośliny które by się nadały do tego biotopu.:?:

Info. z internetu.:

Biotop.: Akwarium z rybami labiryntowymi.

Typ akwarium: Ciepłe, temp. wody 24-30C (nie trzymać przez dłuższy czas temperatury poniżej 22C). Woda przejrzysta, miękka, bogata w garbniki. Dno może być wyłożone torfem a tylna ściana lignitami.

Rośliny: Należy wybrać rośliny ciepło i światłolubne, które mogą również rosnąć w cieniu. Mogą to być np.: limnofilia, synema trójkwiatowa, paprotnica rutewkowa, kryptokoryny. W tym akwarium niezbędne są rośliny pływające, takie jak wgłębka, pływająca paprotnica, rogatki, jezierza, lotos. Uwaga rośliny nie mogą pokrywać całej powierzchni wody.

Ryby: Trzyma się zazwyczaj parami lub w niewielkich stadkach w zależności od wielkości zbiornika i temperamentu trzymanych rybek. Polecam różne gatunki gurami,prętniki, skrzeczyki. W przypadku bojownika wspaniałego należy trzymać wyłącznie 1 samca i ewentualnie kilka samic. Dla wielkopłetwówi buszowców należy przygotować osobny zbiornik ze względu na ich niebezpieczne dla otoczenia obyczaje. Jako ryby uzupełniające akwarium w środkowej części można dać sumiki szkliste, spokojne gatunki brzanek i razbor a na dno bocję wspaniałą,piskorki i kosiarki. W jednym akwarium nie należy również łączyć ze sobą bojowników i skrzeczyków, gdyż będą ze sobą walczyły.

Urządzenie: Krajobraz płytkiego, mocno zarośniętego, częściowo zacienionego brzegu zbiornika, piasek drobny do średniego, można wyłożyć dno włóknami torfu, korzenie tworzące kryjówki dla słabszych osobników. Akwarium musi być koniecznie przykryte szybą, by powietrze nad powierzchnią wody nie ulegało zbytniemu ochłodzeniu. .

Żywienie: Każdy rodzaj pokarmu, ale odpowiednio drobny. Większość omówionych gatunków ma nieproporcjonalnie mały otwór gębowy. Lubią dodatek owadów w diecie.

Hm , 0,3w/l to trochę mało ale zależy jeszcze gdzie masz akwa ustawione , jakie masz nawozy i jakie podłoże. Przy swoich doświadczeniach wiem że przy 0,3w/l rośliny będą rosnąć ale szału nie będzie. Nie jestem pewna czy rotala da radę , u mnie poniżej 0,4 w/l nie dała :( ale może była tego inna przyczyna.

Filtr aquael turbo 500l/h wydaję sie być dobry do 112L.

Połowę roślin znalazłem, resztę szukam.:)

Skąd wiesz,że znalazłeś połowę,a nie wszystkie ?

Jeżeli ich nie znasz,to może to już całość ;)

Połowy nie znalazłem, i połowy nie znam nie znam, szukam tez takich co dadzą rade pod 0,3w/l nie chodzi tu o biotop, ale żeby rosły i było ok dla ryb np. bojowników czy tam prętników.:)

EDIT

Chyba zrobię po swojemu te rośliny co mam to dam, tych co nie mam dokupię i dam jakoś tam będzie.:)

Temat można zamknąć.:)

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...