u2toofan Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Witam, powyżej propozycja mojej aranżacji, wszystkie korzenie, poza głównym, moczyłem w wodzie i się dostatecznie wybarwiły, nie stosowałem gotowania w solance; Zamierzam dodać jeszcze połówkę kokosa oraz wydrążony pieniek o wym.: Długość : od 10,5 cm do 13,5cm Średnica: od 4 do 6cm Średnica otworu : 26mm oraz pokleiłem z łupków 3 rodzaje jaskiń i dodam chyba tą najmniejszą na "TYŁ lewa strona": Planowana obsada roślin: TYŁ lewa strona: Vallisneria spiralis nurzaniec śrubowy TYŁ centrum: Cabomba caroliniana kabomba karolińska TYŁ centrum: Hygrophila corymbosa nadwódka szerokolistna (inaczej - nadwódka dębolistna) TYŁ prawa strona: Vallisneria spiralis nurzaniec śrubowy ŚRODEK prawa strona: Hygrophila corymbosa nadwódka szerokolistna (inaczej - nadwódka dębolistna) ŚRODEK centrum: Anubias barteri var. nana anubias niski różne lokalizacje: Cladophora aegagropila gałęzatka kulista 3 szt. I Woda w 4 wiadrach po 10 l uzdatnia się od 48 h - 5 ml/10 l Tetra AquaSafe® II Sadzenie roślin i następna partia wody do 3 cm poniżej poziomu akwa. III Następnie Aquael ActiBaktol 20 g - biostarter. IV Uruchomienie mechaniki i 10 dni na start akwa Zakupiłem elektroniczny phMetr: Pehametr Voltcraft pH-100 ATC z - Kalibracja dwupunktowa - Automatyczna kompensacja temperatury oraz test kropelkowy na twardość ogólną, term elektroniczny oraz dwa ciekłe. Mam nadzieję, że nic się nie przydarzy... Pozdrawiam MACIEJ Proszę serdecznie o rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Skoro masz elektroniczny pehametr to znaczy, że masz zamiar stabilizować PH. W jaki sposób? Te jaskinie z łupków to dla kogo? Czym je kleiłeś? Jakie ryby masz tam zamiar trzymać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
u2toofan Posted October 31, 2012 Author Share Posted October 31, 2012 Stabilizacji można dokonać poprzez preparaty akwarystyczne do zakwaszania wody, trzeba tylko sprawdzić czy nie zawierają fosforu, część preparatów zawiera kwas ortofosforowy - działa skutecznie, ale może nas czekać atak glonów... Korektę można wykonać także poprzez dodanie niedużej ilości kwasu ortofosforowego, fosforowego, siarkowego lub czystego solnego - najlepsze efekty: fosf. i ortofosf., które są najlepiej tolerowane przez organizm ryb. Kwas rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wprowadzamy niewielkimi porcjami do uzdatnianej wody. Po każdej dawce najlepiej odczekać 24h i zmierzyć poziom pH. Metoda nie polecana w akwa: holenderskie, towarzyskie. Inne, bardziej bezpieczne od powyższej metody: - filtrowanie przez torf lub wyciągi torfowe; - nasycanie wody dwutlenkiem węgla (CO2); - wspomniane preparaty do zakwaszania; - macerowanie w wodzie szyszek olchy lub kory dębu. Jaskinie kleiłem silikonem akwarystycznym. Obsadę właśnie planuję i liczę na pomoc Kolegów akwarystów pozdrawiam Maciej Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted October 31, 2012 Share Posted October 31, 2012 Nie interesują mnie teksty zasłyszane u wujka google. Wiem jak stabilizować PH. Interesuje mnie metoda, którą Ty będziesz stosował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted October 31, 2012 Share Posted October 31, 2012 Te łupki moim zdaniem w ogóle tu nie będą pasować już pomijam fakt że każdy inny kolor kamienia i wygląda lekko nie naturalnie . A spytam się o to samo co kolega JAKIE ryby chcesz tu trzymać? Ogólnie nie pasuje mi połączenie łupek + korzenie . A jak komuś pasuje to niech mi pokaże piękny łupkowo-korzeniasty zbiornik Link to comment Share on other sites More sharing options...
u2toofan Posted November 1, 2012 Author Share Posted November 1, 2012 Nie interesują mnie teksty zasłyszane u wujka google. Wiem jak stabilizować PH. Interesuje mnie metoda, którą Ty będziesz stosował. To nie są teksty z google, tylko z jednej z 20 książek o akwarystyce, które posiadam i które przeczytałem i od których zacząłem moją przygodę z akwarystyką. Kolega jest doświadczonym akwarystą od 24.09.2011 r. odkąd pochwalił się na forum swoim pierwszym akwarium, więc proszę o radę jak skutecznie i bezpiecznie stabilizować pH Dzisiaj dopiero zalałem 1/3 zbiornika i sadzę pierwszą partię roślin, za 48 h jak uzdatni mi się reszta wody wleję resztę, włączę mechanikę i zacznę pomiary pH (oraz inne testy) codziennie po kilka razy przez 14 dni. Obsady jeszcze nie planowałem, gdyż muszę zobaczyć jakie parametry będzie miał zbiornik i dostosować odpowiednie gatunki ryb, gdyż to one są najważniejsze. pozdrawiam Maciej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts