Jump to content

Podnoszący się brud z dna

Jaśko
 Share

Recommended Posts

Kiedyś na pewno każdy z was przesadzał, dosadzał jakieś rośliny czy po prostu robił coś w akwarium i musiał poruszać żwirkiem na dnie. Ja właśnie przesadzałem Egerię. I kiedy poruszyłem żwirkiem uniosło się jak na moją ocenę dużo "pyłków" drobnego brudu. Czy u was jest tak samo? Jak sobie z tym radzicie, ja po prostu zbieram z dna przy pomocy wężyka przez który zasysam wodę tyle brudu ile się da, ale widzę że za dużo się nie da.

Zależy jaką masz osadę,ale generalnie odmulanie co 1-2 tygodnie wystarczy.

Chyba,że masz akwa z typowymi srajluchami-zbrojniki,duże ryby,wtedy odmulaj częściej i po problemie.

Obsada mówisz :lol: . U mnie zasadniczo brak obsady, 1 dorosły samiec Gupika i 3 sztuki miesięcznej samiczki, była jeszcze matka i ojciec tych samiczek ale padło się im.

No problem w tym że pełno syfu jest na dnie a z tego bierze się bodajże wysokie PO4

A co mają fosforany do detrytusu?

Masz syf bo nie chce Ci się albo nie umiesz odmulać.

Zrób sobie odmulacz z półlitrowej butelki po wodzie i węża.

Odcinasz dno butelki, w nakrętce robisz otwór, wciskasz w niego wężyk i masz odmulacz.

http://forum.superakwarium.pl/resources/image/30856

• 2 weeks later...

Najczęściej dzieje się tak przy drobnym żwirku tez tak mam odmulam co tydzień od razu służy to za podmiankę wody 20l spuszczam. Brud zostaje ale jest tez tego pozytyw bo roślinki rosną na tym całkiem nieźle wiec nie masz się czym przejmować. Nawet jeśli masz dość sporą obsadę