Jaśko Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Kiedyś na pewno każdy z was przesadzał, dosadzał jakieś rośliny czy po prostu robił coś w akwarium i musiał poruszać żwirkiem na dnie. Ja właśnie przesadzałem Egerię. I kiedy poruszyłem żwirkiem uniosło się jak na moją ocenę dużo "pyłków" drobnego brudu. Czy u was jest tak samo? Jak sobie z tym radzicie, ja po prostu zbieram z dna przy pomocy wężyka przez który zasysam wodę tyle brudu ile się da, ale widzę że za dużo się nie da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Zależy jaką masz obsadę,ale generalnie odmulanie co 1-2 tygodnie wystarczy. Chyba,że masz akwa z typowymi srajluchami-zbrojniki,duże ryby,wtedy odmulaj częściej i po problemie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted October 30, 2012 Author Share Posted October 30, 2012 Zależy jaką masz osadę,ale generalnie odmulanie co 1-2 tygodnie wystarczy. Chyba,że masz akwa z typowymi srajluchami-zbrojniki,duże ryby,wtedy odmulaj częściej i po problemie. Obsada mówisz . U mnie zasadniczo brak obsady, 1 dorosły samiec Gupika i 3 sztuki miesięcznej samiczki, była jeszcze matka i ojciec tych samiczek ale padło się im. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 To w czym problem ? Odmulanie podczas podmiany co tydzień/dwa po zawodach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted October 30, 2012 Author Share Posted October 30, 2012 No problem w tym że pełno syfu jest na dnie a z tego bierze się bodajże wysokie PO4, no i to moje odmulanie takie do kitu trochę jest taki wężyk nie ma zbyt dużo siły żeby pociągnąć, dlatego pytam jak to robią inni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Odmulaczem,albo wężem 1-1,2cm średnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 No problem w tym że pełno syfu jest na dnie a z tego bierze się bodajże wysokie PO4 A co mają fosforany do detrytusu? Masz syf bo nie chce Ci się albo nie umiesz odmulać. Zrób sobie odmulacz z półlitrowej butelki po wodzie i węża. Odcinasz dno butelki, w nakrętce robisz otwór, wciskasz w niego wężyk i masz odmulacz. http://forum.superakwarium.pl/resources/image/30856 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted October 30, 2012 Author Share Posted October 30, 2012 A co mają fosforany do detrytusu?Kiedyś czytałem (nie wiem czy dobrze zrozumiałem) białka z pokarmu rozkładając się przekształcają się w fosforany a na dno przecież opada to co rybki nie zjedzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pgr500 Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 To w czym problem ? Odmulanie podczas podmiany co tydzień/dwa po zawodach witam, jakie roślina masz na sprzedaż? Ja również witam. A w sprawie roślin napisz PW do Sławka//lopezz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seop1988 Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Najczęściej dzieje się tak przy drobnym żwirku tez tak mam odmulam co tydzień od razu służy to za podmiankę wody 20l spuszczam. Brud zostaje ale jest tez tego pozytyw bo roślinki rosną na tym całkiem nieźle wiec nie masz się czym przejmować. Nawet jeśli masz dość sporą obsadę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts