Jump to content

agresywne skalary

gargi-81
 Share

Recommended Posts

Witam! Mam problem ze swoimi skalarami diamentowymi i liczę, że mi pomożecie.

Moje skalary od jakiegoś czasu (około miesiąca) są względem siebie bardzo agresywne rozumiem że takie zachowanie było dopuszczalne w trakcie tarła (składały już ikrę 4 razy) i przyznam szczerze, że nawet wtedy tak się nie zachowywały w stosunku do siebie. Niestety byłem zmuszony je rozdzielić i przenieś jednego z nich do innego baniaka żeby doszedł do siebie ponieważ dostał niezły łomot od drugiego przesiedział tam 3 tygodnie i wpuściłem go z powrotem do głównego akwarium,ale niestety po około 2 min znowu zaczęły się bić więc ponownie go odłowiłem.

Co może mieć wpływ na takie zachowanie rybek?

Razem są ze sobą od około 10 miesięcy, razem były kupione w tym samym sklepie.

Proszę o pomoc i radę co mam dalej robić?

Michał84:Dbaj o pisownię.

Prawdopodobnie ustalają między sobą hierarchię lub dobierają się w pary. To normalne zachowanie u pielęgnic. Być może jeden z nich jest dominującym osobnikiem i po prostu chce pokazać słabszemu gdzie jest jego miejsce ;) . Najlepiej podaj litraż i wymiary swojego baniaka - ryby często są agresywne w małych akwariach ponieważ nie mają zbyt dużych rewirów.

Mój baniak to 126L wym 80x35x45

Faktycznie tak jest ze jeden dominuje nad drugim.

Ale jak długo może to trwac? Obawiam sie że dominator zabije tego słabszego gdy będa razem.

Niestety to za mały zbiornik na jedną parę skalarów a co dopiero na 2 walczące samce.

Jeżeli ich nie rozdzielisz to dominujący samiec zamęczy drugiego.

Dla 4 skalarów kup akwa 50 cm wysokie i min 250l.

Raczej to nie możliwe żeby to były 2 samce bo jak to jest możliwe żeby jeden z nich składał ikre?

Więc jedno z nich to na pewno samica. Ale nie wiem czy ten drugi to samiec czy też samica?

Mozliwe żeby samice też były takie agresywne w stosunku do siebie?

Gdy była złożona ikra to obie rybki opiekowały się jajeczkami i broniły gniazdka.

Akwarium jest niestety za małe, przez co skalary mogą chorować, a nawet zdychać.

Jest możliwość że masz dwie samice które razem przeprowadzają tarło, lub po prostu są do siebie agresywne - walka o terytorium itp. Możliwe jest także że masz parkę, z tym że samiec jest agresywny w stosunku do samicy. Ale tak można tylko gdybać. Jeśli masz możliwość, wstaw ich zdjęcia - będzie o wiele łatwiej rozróżnić płeć.

Nie zmienia to faktu że masz za małe akwarium na te ryby, i dobrze by było gdybyś je oddał.

Powiem szczerze że też już o tym myślałem żeby je oddać,ale niestety nie mam nikogo z takim dużym baniakiem kto by je chciał.

A na razie gdy są u mnie to robię wszystko żeby się nie powybijały na wzajem.

Michał84:Pisownia.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...