amonwwa Posted October 29, 2012 Share Posted October 29, 2012 Witam, Po wielu latach przerwy chciałbym założyć w domu baniak 126 L (80x35x45 cm). Od jakiegoś czasu wertuję literaturę i fora internetowe celem znalezienia i odtworzenia ciekawego biotopu. Obecnie skłaniam się ku Południowej Ameryce w takiej obsadzie: Sprzęt: Filtr - HW-302 (media: gąbka, zeolit, ceramika) Grzałka - Aquael Comfort Zone 150W Fauna: 1+2 x Pielęgniczka Kakadu 20 x Neon czerwony / Innesa 6 x Otosek 1 x Zbrojnik niebieski Flora - i tutaj mam najwięcej pytań Chciałbym dobrać możliwie najbardziej pasujący zestaw roślin do takiego baniaka jak i odpowiadający Ameryce Płd. Co myślicie o takiej obsadzie? Czy może zamiast Otosków - Kiryski? Z góry dziękuję za konstruktywne uwagi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Jeśli masz kwaśną i miękką wodę, to z powodzeniem możesz mieć taki zestaw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted October 31, 2012 Share Posted October 31, 2012 Flora - i tutaj mam najwięcej pytań Chciałbym dobrać możliwie najbardziej pasujący zestaw roślin do takiego baniaka jak i odpowiadający Ameryce Płd. Co myślicie o takiej obsadzie? Czy może zamiast Otosków - Kiryski? Z góry dziękuję za konstruktywne uwagi. No a te pytania to gdzie są ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amonwwa Posted October 31, 2012 Author Share Posted October 31, 2012 Dzięki za odpowiedź. A co myślicie o "dolokowaniu" tam kilku krewetek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted October 31, 2012 Share Posted October 31, 2012 Żeby doradzić Ci coś w kwestii roślin to podaj jakie masz światło i podłoże , krewetki mogą być o ile zrobisz dużo kryjówek. Nie wiem czy kakadu nie zapoluje na nie. Ale jak będą kryjówki to krewcie może dadzą sobie rade. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amonwwa Posted November 1, 2012 Author Share Posted November 1, 2012 No właśnie światło chciałbym dostosować do roślin, a nie odwrotnie. W tej chwili mam standardowe 2x18W i zdaję sobie sprawę z tego, że to dość słabe i mało efektywne światło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts