czapla Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 1. Czy kilka odmian brzanek (sumatrzańska, mszysta, purpurowa) mieszkających w jednym akwarium może się rozmnożyć miedzy sobą i czy nie dojdzie miedzy nimi do sprzeczek? 2. Czy to prawda że brzanki bardzo trudno rozmnożyć?? 3. Czy taki gatunek jak bystrzyk lub żałobniczka moze mieszkać z brzanką Co to za forum, czy ono w ogóle żyje, bo wierzyć mi sie nie chce że nikt tu nie hoduje brzanek i nie miał z nimi jakis doswiadczeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darek653 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 mój kolega w 300 L akwarium hodował 6 czy 7 gatunków brzanek.Oczywiście po kilka z jednego gatunku.Nawet nieraz zastanawialiśmy się czy nie dojdzie do łączenia gatunków-nic z tych rzeczy.Brzanki nieraz się wycierały ale tylko wewnątrz swojego gatunku ale ikra ginęła odrazu w pyskach innych rybek.Trzeba mieć drugie akwarium,na dole położyć najlepiej mech jawajski,na jedną samicę dobrać 2-3 samce.No i oczywiście parametry wody muszą być odpowiednie dla danego gatunku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 1. Czy kilka odmian brzanek (sumatrzańska, mszysta, purpurowa) mieszkających w jednym akwarium może się rozmnożyć miedzy sobą i czy nie dojdzie miedzy nimi do sprzeczek? 2. Czy to prawda że brzanki bardzo trudno rozmnożyć?? 3. Czy taki gatunek jak bystrzyk lub żałobniczka moze mieszkać z brzanką 1.Tak,w wystarczająco dużym akwarium może żyć kilka gatunków brzanek.Między sobą się nie rozmnożą. 2.Nie,jeżeli sprawisz im odpowiednie warunki to nie będzie z tym problemu. 3.Tak,w wystarczająco dużym akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czapla Posted April 9, 2009 Author Share Posted April 9, 2009 Mam nowy problem, wczoraj kupiłam trzy brzanki i wpuściłam do akwarium, a dziś po południu zauważyłam że dwie z nich wyglądają i zachowują się jakby wybierały się za tęczowy most, zaznaczam że akwarium ma grzałkę i filtr z napowietrzaczem. Przesadziłam je do wody w której przyniosłam je ze sklepu, jednej chyba przeszło, a druga chyba nie dozyje jutra, czy przyczyną może być zbyt twarda woda, co robić pomóżcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 zbiornik jest dojrzały ?? czy rybki przeszły aklimatyzację w wodzie zanim je wpuściłaś ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
czapla Posted April 9, 2009 Author Share Posted April 9, 2009 A ile taki zbiornik musi dojrzewać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 Co najmniej 2 tygodnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 A mi sie wydaje że mszysta z sumatrzańską się rozmnożą,bo zdaje się że to ten sam gatunek tylko odmiana inna,natomiast purpurowa już chyba nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek11 Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 Według mnie brzanki się nie rozmnożą z innymi gatunkami... ale jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
czapla Posted April 9, 2009 Author Share Posted April 9, 2009 Przepraszam poprawię się mam 2 brzanki różowe a nie purpurowe. A jak się nazywają te srodki do stabilizacji pH i zmiękczacze wody w akwarium A po jakim czasie od zamontowanie zmiękczacza wody w zbiorniku można do niego wpuścić rybki Pomocy!!! Czy może być tak że ceramiczna jaskinia, kolorowe kamyki, skała wulkaniczna lub rosliny umieszczone w akwarium wydzielają jakies związki przez które ryby nie mogą dożyć nawet następnego dnia, bo ja tak mam i nie wiem o co chodzi, woda jest miękka, pH też ma odpowiednie Chyba znalazłam przyczynę umierania rybek, otóż ceramiczna jaskinia chyba cos wydzielała bo jak ja potarłam to na palcu został mi siwy nalot i tak nawet mi się wydawało że woda jest taka mętna, kupiłam tą jaskinie w zoologu więc myślałamże jest bezpieczna, a tu guzik, mam nadzieję że to jest faktyczn przyczyna tego stanu rzeczy, A co polecacie z rzeczy naturalnych jako dekoracje do akwarium co jest najlepsze, może jakiś korzeń czy co Czy akwarium z samą wodą i kamykami na dnie jest poddane procesowi dojrzewania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts