Jump to content

Wszystko o brzankach

czapla
 Share

Recommended Posts

1. Czy kilka odmian brzanek (sumatrzańska, mszysta, purpurowa) mieszkających w jednym akwarium może się rozmnożyć miedzy sobą i czy nie dojdzie miedzy nimi do sprzeczek?

2. Czy to prawda że brzanki bardzo trudno rozmnożyć??

3. Czy taki gatunek jak bystrzyk lub żałobniczka moze mieszkać z brzanką :?:

Co to za forum, czy ono w ogóle żyje, bo wierzyć mi sie nie chce że nikt tu nie hoduje brzanek i nie miał z nimi jakis doswiadczeń.

mój kolega w 300 L akwarium hodował 6 czy 7 gatunków brzanek.Oczywiście po kilka z jednego gatunku.Nawet nieraz zastanawialiśmy się czy nie dojdzie do łączenia gatunków-nic z tych rzeczy.Brzanki nieraz się wycierały ale tylko wewnątrz swojego gatunku ale ikra ginęła odrazu w pyskach innych rybek.Trzeba mieć drugie akwarium,na dole położyć najlepiej mech jawajski,na jedną samicę dobrać 2-3 samce.No i oczywiście parametry wody muszą być odpowiednie dla danego gatunku.

1. Czy kilka odmian brzanek (sumatrzańska, mszysta, purpurowa) mieszkających w jednym akwarium może się rozmnożyć miedzy sobą i czy nie dojdzie miedzy nimi do sprzeczek?

2. Czy to prawda że brzanki bardzo trudno rozmnożyć??

3. Czy taki gatunek jak bystrzyk lub żałobniczka moze mieszkać z brzanką :?:

1.Tak,w wystarczająco dużym akwarium może żyć kilka gatunków brzanek.Między sobą się nie rozmnożą.

2.Nie,jeżeli sprawisz im odpowiednie warunki to nie będzie z tym problemu.

3.Tak,w wystarczająco dużym akwarium.

;)

Mam nowy problem, wczoraj kupiłam trzy brzanki i wpuściłam do akwarium, a dziś po południu zauważyłam że dwie z nich wyglądają i zachowują się jakby wybierały się za tęczowy most, zaznaczam że akwarium ma grzałkę i filtr z napowietrzaczem. Przesadziłam je do wody w której przyniosłam je ze sklepu, jednej chyba przeszło, a druga chyba nie dozyje jutra, czy przyczyną może być zbyt twarda woda, co robić pomóżcie :?:

Przepraszam poprawię się mam 2 brzanki różowe a nie purpurowe. A jak się nazywają te srodki do stabilizacji pH i zmiękczacze wody w akwarium :?:

A po jakim czasie od zamontowanie zmiękczacza wody w zbiorniku można do niego wpuścić rybki :?:

Pomocy!!! Czy może być tak że ceramiczna jaskinia, kolorowe kamyki, skała wulkaniczna lub rosliny umieszczone w akwarium wydzielają jakies związki przez które ryby nie mogą dożyć nawet następnego dnia, bo ja tak mam i nie wiem o co chodzi, woda jest miękka, pH też ma odpowiednie :?:

Chyba znalazłam przyczynę umierania rybek, otóż ceramiczna jaskinia chyba cos wydzielała bo jak ja potarłam to na palcu został mi siwy nalot i tak nawet mi się wydawało że woda jest taka mętna, kupiłam tą jaskinie w zoologu więc myślałamże jest bezpieczna, a tu guzik, mam nadzieję że to jest faktyczn przyczyna tego stanu rzeczy, A co polecacie z rzeczy naturalnych jako dekoracje do akwarium co jest najlepsze, może jakiś korzeń czy co :?:

Czy akwarium z samą wodą i kamykami na dnie jest poddane procesowi dojrzewania :?:

Share

• Create New...