speedybike Posted October 29, 2012 Share Posted October 29, 2012 Witam. Chce podłączyć nowy filtr do zbiornika. Jest to Tetra EX700. Czy ten filtr może stać nad akwarium czy musi stać pod nim? W instrukcji jest napisane, ile od lustra wody ma stać pod akwarium, ale nie ma nic napisane o tym czy może stać nad nim... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 29, 2012 Share Posted October 29, 2012 Musi stać pod. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speedybike Posted October 29, 2012 Author Share Posted October 29, 2012 Szkoda...no ale cóż Pytam, bo przy jakimś kubełkowym filtrze wyczytałem że może i tu i tu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 29, 2012 Share Posted October 29, 2012 Penie przy takim,który ma pompkę poza kubłem,czyli w akwarium-bodajże Mini Kani. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mareczek Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Nie chciałbym się wtrącać, ale ten filtr może stać zarówno pod jak i nad zbiornikiem. Pozdrawiam Mareczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
speedybike Posted November 5, 2012 Author Share Posted November 5, 2012 Jakie tam znowu wtrącanie. Chodzi mi właśnie o taką informację czy może stać nad. Co prawda. wygospodarowałem trochę miejsca i filtr stoi pod akwarium, a konkretnie obok szafki z akwarium.Ale nadal mnie interesuje czy może stać NAD. Bo skoro już mam taki filtr, to właśnie takie informacje mogą być dla mnie przydatne w przyszłości, jak i dla innych forumowiczów także:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mareczek Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 Mogą występować tylko problemy z zassaniem wody ręczną pompką, ale jest się w stanie rozwiązać ten problem. Także spokojnie ten filtr może stać nad zbiornikiem. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 Jak byś nie chciał,to byś się nie wtrącał. Jednak nie w tym rzecz.Nie może stać nad akwarium. A jeżeli to negujesz,to przynajmniej wytłumacz,dlaczego Twoim zdaniem może,chociaż nawet producent wyraźnie przed tym przestrzega. Cytaty z instrukcji: "Gdy węże zostaną prawidłowo wyregulowane, należy zwrócić uwagę, aby dno filtra znalazło się w odległości 40-150 cm od poziomu wody w przypadku filtra EX400, 50-150 cm w przypadku filtra EX600, 60-150 cm w przypadku filtra EX700, 80-150 cm w przypadku filtru EX1200 a 100-150 cm w przypadku filtru EX2400." "Górna cęść głowicy filtra powinna znajdować się co najmniej 10 cm poniżej powierzchni wody. Im większa jest ta odległość, tym lepsze warunki pracy." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mareczek Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 sławek121 potrafię czytać instrukcję obsługi danego sprzętu. Po rozmowie z Przedstawicielem firmy Euro-zoo, który zajmuje się rozwojem marki Tetra,doszliśmy do wniosku, że jednak można ustawić ten filtr powyżej tafli wody. Skoro więc osoba, która była szkolona przez firmę Tetra, pozwoliła na takie rozwiązanie, może być ono stosowane. Przynajmniej tak mi się wydaje. Być może nie chciałem się wtrącać, ale chciałem pokazać również możliwość użytkowania tego filtra, w warunkach o których większość nie mówi. Pozdrawiam Mareczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spock Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Zasadniczą przyczyną, dla której nie powinno się stawiać filtra nad lustrem wody jest tendencja do jego ciągłego zapowietrzania. Możesz postawić tylko nie dziw się jeśli po pewnym czasie filtr zacznie głośniej lub mniej wydajniej pracować. Drugą przyczyną jest mniejsza wydajność gdyż filtr musi podnieść słup wody na wysokość różnicy pomiędzy taflą wody a głowicą filtra. W normalnym ustawieniu, po odpowietrzeniu "robi" to grawitacja. Ma za to lżej przy wypychaniu wody, bo tutaj z kolei pomaga grawitacja Pozdr. Wysłane przez Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Jak byś nie chciał,to byś się nie wtrącał. Tu powinienem wcześniej wstawić Od tego jest forum,żeby dyskutować. Po rozmowie z Przedstawicielem firmy Euro-zoo, który zajmuje się rozwojem marki Tetra,doszliśmy do wniosku, że jednak można ustawić ten filtr powyżej tafli wody. To tylko świadczy o Was. Zasadniczą przyczyną, dla której nie powinno się stawiać filtra nad lustrem wody jest tendencja do jego ciągłego zapowietrzania. Możesz postawić tylko nie dziw się jeśli po pewnym czasie filtr zacznie głośniej lub mniej wydajniej pracować. Drugą przyczyną jest mniejsza wydajność gdyż filtr musi podnieść słup wody na wysokość różnicy pomiędzy taflą wody a głowicą filtra. W normalnym ustawieniu, po odpowietrzeniu "robi" to grawitacja. Ma za to lżej przy wypychaniu wody, bo tutaj z kolei pomaga grawitacja I wszystko na temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spock Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Trochę więcej wyjaśnień dla ciekawych szczegółów : Jak pamiętajcie że szkoły temat pt. Naczynia połączone, ciśnienie atmosferyczne powoduje wyrównanie się poziomu wody w naczyniach połączonych. Dla filtra stojącego pod akwarium stanem równowagi jest zalanie wodą, która wypełni kubeł i węże do poziomu lustra. Czyli wszystko jest zainstalowane a woda stoi w wężach na wysokości lustra wody. Dla filtra nad akwarium, w sytuacji gdy dno kubła jest ponad taflą akwarium stan równowagi to brak wody w kuble W normalnej konfiguracji filtr musi pokonać tylko opory związane z pompowaniem wody przez wkłady i niewielką rożnicę wysokości aby "przeskoczyć" cześć instalacji nad lustrem wody. W sytuacji filtra nad akwarium musi jeszcze zasysać wodę. Powoduje to, że filtr pracuje w stanie permanentnego podciśnienia co utrudnia mu pracę i powoduje zasysanie powietrza najdrobniejszą nieszczelnością. A filtry są projektowane do pracy z nadcisnieniem względem otoczenia. Dla dużych filtrów spadek wydajności jest lekko zauważalny ale dostawanie się powietrza daje się we znaki. To wszystko nie wyklucza pracy filtra ale utrudnia jego warunki pracy. Jedyna zaleta to taka, że trudniej zalać dom, gdyż nieszczelności zasysają powietrze a jeśli filtr nie pracuje a ma nieszczelność to wycieknie tyle wody ile jest do granicy nieszczelności. Polecam eksperymenty To tyle gwoli wyjaśnień od eks Fizyka Wysłane przez Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts