crasnal90 Posted October 29, 2012 Share Posted October 29, 2012 Witam, mam mały dylemat, przeglądając forum nie potrafię się zdecydować na odpowiedni filtr do mojego akwarium. Wybór stanął pomiędzy FZN-2 a MINIKANI 120. Mam akwarium 72l o wymiarach 60x30x40. Będzie tam ok. 20 ryb. Teraz działa tam FAN-1 plus ale czytając niektóre posty i z własnych obserwacji doszedłem do wniosku, że się nie nadaje. Bardzo zależy mi na niskiej cenie (dlatego jestem skłonny bardziej ku kaskadzie) ponieważ, wymieniałem już sporo rzeczy w akwarium i sporo mnie to kosztowało. Człowiek uczy się na błędach Moja pokrywa wygląda mniej więcej tak: Mam nadzieję, że nie będzie większych problemów z otworem na kaskadę Proszę o pomoc w wyborze. Myślę, że mogę liczyć na więcej niż jedną odpowiedź. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
senfi Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Z kaskadą będziesz miał na pewno więcej cięcia i nie wypowiem się na temat samego filtra bo nigdy z niego nie korzystałem. Patrząc na wielkość i ilość mediów filtracyjnych zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie kubełek. Osobiście mam połączenie mini kani 120 i fan 1 w 54 litrach i z efektów jestem zadowolony. Układ jest taki, że fan mi robi za filtrację mechaniczną a mini kani ma odpowiadać za biologię. Kubełek spisuje się bardzo dobrze, jeżeli zastosujesz pre filtr i nie zamulisz środka kubła to u siebie przez pół roku nie zauważyłem spadku wydajności pracy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Masz kasę bierzesz MiniKani 120, nie masz FZN 2. Proste. Bardziej polecam MiniKani. Miałem FZN lecz 1, oraz mam MK 120 i zadowolony jestem z oby dwóch lecz bardziej odpowiada mi MK ponieważ ma większą pojemność na miejsca filtracyjne, nie muszę ciąć dziury w pokrywie chociaż i tak mam odkryte akwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 Myślę,że nikt by inaczej nie doradził. Zamykam temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts