Jump to content

Minikani lub FZN2

crasnal90
 Share

Recommended Posts

Witam,

mam mały dylemat, przeglądając forum nie potrafię się zdecydować na odpowiedni filtr do mojego akwarium. Wybór stanął pomiędzy FZN-2 a MINIKANI 120. Mam akwarium 72l o wymiarach 60x30x40. Będzie tam ok. 20 ryb. Teraz działa tam FAN-1 plus ale czytając niektóre posty i z własnych obserwacji doszedłem do wniosku, że się nie nadaje. Bardzo zależy mi na niskiej cenie (dlatego jestem skłonny bardziej ku kaskadzie) ponieważ, wymieniałem już sporo rzeczy w akwarium i sporo mnie to kosztowało. Człowiek uczy się na błędach ;) Moja pokrywa wygląda mniej więcej tak:

Dołączona grafika

Mam nadzieję, że nie będzie większych problemów z otworem na kaskadę ;)

Proszę o pomoc w wyborze. Myślę, że mogę liczyć na więcej niż jedną odpowiedź.

Pozdrawiam.

Z kaskadą będziesz miał na pewno więcej cięcia i nie wypowiem się na temat samego filtra bo nigdy z niego nie korzystałem.

Patrząc na wielkość i ilość mediów filtracyjnych zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie kubełek.

Osobiście mam połączenie mini kani 120 i fan 1 w 54 litrach i z efektów jestem zadowolony. Układ jest taki, że fan mi robi za filtrację mechaniczną a mini kani ma odpowiadać za biologię. Kubełek spisuje się bardzo dobrze, jeżeli zastosujesz pre filtr i nie zamulisz środka kubła to u siebie przez pół roku nie zauważyłem spadku wydajności pracy.

Masz kasę bierzesz MiniKani 120, nie masz FZN 2. Proste. ;)

Bardziej polecam MiniKani. Miałem FZN lecz 1, oraz mam MK 120 i zadowolony jestem z oby dwóch lecz bardziej odpowiada mi MK ponieważ ma większą pojemność na miejsca filtracyjne, nie muszę ciąć dziury w pokrywie chociaż i tak mam odkryte akwa.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...