Jump to content

Pływający brud

zombek20
 Share

Recommended Posts

Posiadam akwarium 105l.

6 nie dużych ryb (ok. 7 cm)

Podłoże piaskowe, skały bez roślin. Tło to głęboka czerń.

Stary filtr o wydajności 350l/h.

Problem jest następujący: Szczególnie przy podawaniu rybom pokarmu unosi się na wodzie syf, chociaż kiedy nie jedzą też jest, ale nie tak duży.

Wcześniej miałem podłoże żwirowe i praktycznie nic nie pływało w wodzie, ewentualnie na podłożu był jakiś brud. Czy jedynym rozwiązaniem jest bardziej wydajny filtr. Jeżeli tak to powiedzcie jaki, jaka jest cena orientacyjna i czy to na pewno rozwiąże mój problem. Pozdrawiam

350l/h to trochę mało, ale zależy jaki masz obieg w wodzie, jak mocno napowietrzane itp.

Wg. jakiegoś poradnika wyczytałem że przy litrażu 150l woda powinna być przefiltrowana 8 razy. Co daje nam filtr 1200l/h z własnych doświadczeń wnioskuję że może być to trochę za dużo (niezły kocioł w akwa). Proponuję zakup filtra o przepływie min. 650l/h. Możesz zastosować większy filtr z filtracją biologiczną, wtedy bakterie zrobią swoje. Jeśli napowietrzanie masz tylko z filtra to możesz zamontować brzęczyk, wtedy bardziej natlenisz wodę co sprzyja rozkładowi odpadów przez bakterie.

• 2 weeks later...

Odświeżam temat.

Tydzień temu w poniedziałek zamontowałem nowy filtr zewnętrzny 680l/h. Ładnie zbiera syf, ale nie wyczyści wody tak, żeby była idealna. Może być tak że problemem jest ryba z jeszcze starej obsady która od czasu do czasu ogonem wysadzi pisaek w powietrze (zbrojnik niebieski) ? Są jakieś sposoby na utrzymanie czystosci z pisakem? Dziś zamontowałem pompke powietrza, zobaczymy czy sie sytuacja poprawi.