Jump to content

Korzeń

Recommended Posts

Witam, tydzień temu kupiłem korzeń w sklepie już spreparowany, ale po jakiś 2 dniach zabarwił mi wodę na brązowo. No to poczekałem jeszcze parę dni i wymieniłem wodę. I znowu to samo 2 dni ok a potem brązowa woda. Co mogę zrobić żeby się pozbyć tego barwnika. Acha w sklepie mi powiedziano że jest gotowy do włożenia do wody.

dodaj węgiel do filtra ale taki specjalny z akwarystycznego nie ten z kopalni :mrgreen: zejdzie do 3 tygodni zależy z jakiego drzewa to korzeń ;-) ale podejrzewam, że dębu nie ma w ofercie sklepów, a z niego ciężko jest wyklarować akwarium ;-)

Te korzenie ze sklepu nigdy nie sę idealnie przygotowane, ja swój gotowałem chyba z 3 razy, potem tydzień leżał w wiadrze i dalej barwił. Tyle, że dla ryb to jest nieszkodliwe. Po 3-4 podmiankach żółta woda zniknęła.

Mam pytanie ws. korzenia. wyłowiłem rzeki korzeń jest b. duży, gdyż ma bez mała ok 50 cm dł. i mam z nim problem gdyż mi miejscami zaczyna pleśnieć, chciałem żeby najpierw wysechł a potem bym go spreparował czyli za jakieś pół roku, (jak będę się przymierzał do 150-200l) i moje pytanie, co zrobić żeby nie pleśniał??

Share

• Create New...