kojut Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 Witam, tydzień temu kupiłem korzeń w sklepie już spreparowany, ale po jakiś 2 dniach zabarwił mi wodę na brązowo. No to poczekałem jeszcze parę dni i wymieniłem wodę. I znowu to samo 2 dni ok a potem brązowa woda. Co mogę zrobić żeby się pozbyć tego barwnika. Acha w sklepie mi powiedziano że jest gotowy do włożenia do wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 korzeń wytwarza garbniki, pożyteczne dla ryb [zależy co masz]. samo zniknie z czasem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afr0 Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 No korzeń wytwarza garbniki, które tak wodę zabarwiają. Zniknie z czasek jak będziesz robił podmiany wody, więc sie nie martw Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojut Posted April 4, 2009 Author Share Posted April 4, 2009 Czy z wymianą się trzymać jak do tej pory tzn. ok 30% czy więcej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afr0 Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 30% to w sam raz Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojut Posted April 4, 2009 Author Share Posted April 4, 2009 I jeszcze jak długo mam czekać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 dodaj węgiel do filtra ale taki specjalny z akwarystycznego nie ten z kopalni zejdzie do 3 tygodni zależy z jakiego drzewa to korzeń ale podejrzewam, że dębu nie ma w ofercie sklepów, a z niego ciężko jest wyklarować akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojut Posted April 4, 2009 Author Share Posted April 4, 2009 W filtrze mam cały czas wkład węglowy wymieniany regularnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gr0m Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 Ja też kupiłem (niestety) w zoologu korzeń ale znajomy sprzedawca powiedział żebym i tak go w solance ugotował i później w normalnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mejol Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Te korzenie ze sklepu nigdy nie sę idealnie przygotowane, ja swój gotowałem chyba z 3 razy, potem tydzień leżał w wiadrze i dalej barwił. Tyle, że dla ryb to jest nieszkodliwe. Po 3-4 podmiankach żółta woda zniknęła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kojut Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 Dzięki za porady, poczekam jeszcze jakieś 2-3 tyg i zobaczę co się stanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Mam pytanie ws. korzenia. wyłowiłem rzeki korzeń jest b. duży, gdyż ma bez mała ok 50 cm dł. i mam z nim problem gdyż mi miejscami zaczyna pleśnieć, chciałem żeby najpierw wysechł a potem bym go spreparował czyli za jakieś pół roku, (jak będę się przymierzał do 150-200l) i moje pytanie, co zrobić żeby nie pleśniał?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts