WojtiL Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Jakies 3-4 tygodni temu kupilem dwie sztuki modych Bocji Wspanialych. Jedna z nich troszke szybciej rosnie. Jest juz zauwazalnie wieksza od drugiej. Kilka dni temu zauwalylem,ze ta wieksza stacila jakby intensywnosc barw i zrobila sie agresywniejsza zarowno do tej drugiej (szczegolnie) jak i pozostalych ryb. Czy moze miec na jej zachowania i wyglad wplyw to,ze zmienilem pokarm (czasami karmie mrozonym pokarmem)? Prosze o odpowiedzi. Niepokoi mnie to. Dziekuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 przede wszystkim bocja jest rybą stadną 2 szt to za mało ile litrów ma twoje akwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiL Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 200l. Z ryb dennych mam jeszcze 3 kiryski i 12 glonojadow zbrojnikow ( w tym 10 bardzo mlodych). Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 dokup jeszcze z 2 bocje przynajmniej i z 3 kiryski bo to też ryby stadne glonajdy będziesz oddawał ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiL Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 Tak oczywiscie. Zastanawiam sie czy nie zostawic sobie dwoch i reszte oddac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 ale jakie to zbrojniki ? lamparcie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiL Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 To zbrojniki. A dlaczego pytasz? Rozumiem,ze to znaczace. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 tak bo np ten http://www.superakwarium.pl/zbrojnik-cz ... id458.html i ten http://www.superakwarium.pl/zbrojnik-la ... id478.html muszą miec akwa ponad 300l dlatego pytam czy to np lamparci czy może niebieski Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiL Posted May 30, 2009 Author Share Posted May 30, 2009 Dzis rano dostalem od znajomego dorosla (tak mysle) Bocje Wspaniala. W moim zbiorniku plywaly juz 3 male (ok 3-5cm) i pomyslalem sobie,ze byloby im razniej z jeszcze jedna nieco starsza. Nowa lokatorka ma podobno 8 lat i mierzy sobie ok. 11 cm dlugosci. Jest teraz najwieksza ryba w moim akwarium. Wpuscilem ja dzis okolo 12 - tej. O 17 - tej jak zwykle bylo karmienie. Dzis mrozonymi larwami komarow. Niestety ze strony nowej kolezanki nie bylo zadnej reacji na tekie rarytasy. Mrozonka szybko zostala zjedzona przez pozostale kolezanki ( w ciagu 1 min moze),wiec pomyslalem,ze dokarmie zwyklym pokarmem (suchym,podstawowa dieta Sera). Niestety ze strony najwiekszej bocji rowniez nie bylo reacji. Troche sie martwie. Ma nieco jakby wyblakle ubarwienie. Pozostale trzy mniejsze maja duzy kontrast w kolorkach. Mam nadzieje,ze ten brak apetytu jest spowodowany zmiana otoczenia. w poprzednim zbiorniku bocja wychowywana byla od "malego". Byla tam 8 lat jak juz wspomnialem. Zachowanie jak mysle ma normalne. Jest dosc aktywna. Z pozostalymi 3-ma odrazu sie skumplowala,nieopuszczaja sie na krok. Na ciele tez niewidze niepokojacych przebarwien lub chorob (tak sadze). Co myslicie o jej braku apetytu i tym lekkim wyblaknieciu? Moze ma takie ubarwienie? Moze z wiekiem sie zmienia? A moze jest jeszcze nieco zestresowana? Prosze o wypowiedzi. A tu kilka fotek nowej lokatorki: Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiL Posted May 30, 2009 Author Share Posted May 30, 2009 Jeszcze jedna fotka. Troszke smieszna,ale jakze normalna dla tych rybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ChrisMruk Posted May 31, 2009 Share Posted May 31, 2009 Bocja to ryba stadna min. 4 i będzie dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiL Posted May 31, 2009 Author Share Posted May 31, 2009 Jak widac w mojej obsadzie ponizej mam 4 sztuki. Nowa lokatorka jest wlasnie czwarta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts