popowski15 Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Witam, mam kilka problemów otóż -- rybka molinezja złota księżycowa zrobiła się bardzo płochliwa, ma powiększony brzuch tak jak by była głodomorem, i pływa przy dnie gdy sie wystraszy wśród roślin. I tylnia płetwa ej bardzo szybko urosła i jest przeźroczysta i nie w kolorze złotym. -- Wczoraj zmarł mi qupik samiec z odbutu wystawały mu czerwone niteczki, i miał powiększony odbyt i zaczerwienione podbrzusze. -- Dzisiaj zauważyłem ze samiczka gupika także ma zaczerwieniony tył brzucha tak jak by okolice odbytu. Nie wiem co to jest i boje sie ze wszystkie ryby na to zachorują. Proszę o pomoc, wszystkie parametry wody są w normie, filtr działa 24/24 h, temperatura to 27 stopni C, obsada to 4 neonki jeden glonojad, jeden syjamski glonojad, 3 molinezje,, jeden gupik, krewetka oraz 2 gurami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 litraż zbiornika kiedy zbiornik został założony/czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb rodzaj/model filtra/czy jest włączony cały czas gatunki i ilość ryb ilość/rodzaj roślin inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp. stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.) temperatura w zbiorniku jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) problem jaki mamy z podopiecznymi (objawy, od kiedy zaobserwowane) zdjęcie chorej rybki Podaj brakujące dane a łatwiej będzie Ci coś pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts