neonek23 Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Witam. Mam pytanie w sprawie tych pielęgnic. Jakiego potrzebują oświetlenia, ciemnego czy jasnego? Czy potrzebują wielu roślin? Akwarium 112l 80x35x40. Aha i jaka z tych pielęgnic jest bardziej polecana początkującym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Widzę, że moje ulubione gadziny robią się coraz bardziej popularne Światło standardowo montowane w pokrywach do 112 l będzie się jak najbardziej nadawało. Rośliny przy takim oświetleniu nie będą szalały, więc dobrze wybrać zieleninę nie kochającą nadmiaru światła. Czy pielęgnice potrzebują roślin? Moje miodowe je kochają, zjadały sukcesywnie wszystko co tylko im udostępniłem, od parzonej sałaty po niejadalne kryptokoryny i anubiasy. Sajica są mniej zainteresowane kulinarnym aspektem roślinności, ale z dużym zacięciem przekopują dno przy tarle, co też roślinom nie służy. Podsumowując, rośliny jak najbardziej tak, ale nie przywiązywałbym się do nich zbytnio i liczył z częstą wymianą na nowe. Oba gatunki nie są specjalnie wymagające, jak przy wszystkich pielęgnicach wskazana jest wydajna filtracja, parametry wody (odczyn, twardość) w średnich zakresach. Wadą H. multispinosa jest patologiczna wręcz płochliwość, muszą mieć gdzie się chować, dobrze też sprawdza się pływająca roślinność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neonek23 Posted October 5, 2012 Author Share Posted October 5, 2012 OK. Wielkie dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts