Jump to content

Masowe wymieranie

Recommended Posts

Nie wiem co się dzieje?!

Od kilku dni mam w akwarium istny pomór.

Padł już bojownik, 5 prystelek (w ciągu dwóch dni!), jeden neon i cholera wie co będzie dalej.

Testy wody firmy JBL pokazują, że niby wszystko OK (choć słabo się na tym znam), po rybach nie widać żadnych oznak choroby tylko podchodzą bliżej lustra wody i tam oddychają. Woda podmieniana regularnie, a wczoraj wymieniłem dno, umyłem akwarium, wlałem wodę ze zbiornika i uzupełniłem mineralną niegazowaną. Dziś znów dwie ryby padły. Nie wiem co się dzieje i już mi opadają ręce?

Akwarium 63l

Obsada:

6 neonów

2 prystelki

5 kirysków panda

Temperatura wody 27st.

Dałem wodę źródlaną niegazowaną ok 20l. Ale to wczoraj i padły dwie ryby w tym jedna, która już padała. Neon zszedł nieoczekiwanie. Dać kranówkę? I do tego antychlor? Może też bactosan, bo woda zrobiła się biała. :(

Ale ryby zaczęły padać przed podmianą wody i dna. To, że tak się stało to zbieg okoliczności, bo dno wymieniałem ze względu na kiryski, które straciły wąsy. Miałem piasek krzemowy i stąd takie uszkodzenia. Teraz kupiłem piasek kwarcowy 2-3mm. Jak się okazuje też nie najlepszy. Nie chciałem mniejszych granulacji by lepiej rosły rośliny. Szlag by to trafił. Do tej pory przez 4lata nie miałem takiego wymierania jak teraz. To się zaczęło kilka dni temu. Jeszcze przed podmianą wody.

Ok. Woda na kranówkę podmieniona.

Zdziwiłem się, bo w kranie mam lepszą wodę niż ta co była w baniaku! :shock:

Wartości kranówki:

pH 7,6

KH 3

GH >4 do >7

NO2 0,5

NO3 25

Może jeszcze więcej wymienić?

Dziś podmieniłem kolejne 10l wody i teraz parametry według testów są jak najbardziej OK.

Niestety w nocy padł jeden neon i nie wiem, czy to ta sama przyczyna co wcześniej, czy może po prostu padł ze starości?

Jeszcze jeden z neonów jest niewyraźny, ale on ma słabe kolory i widać, że jest chory lub wiekowy.

Pozostałe neony są w super formie. Ganiają się po aqua i widać, że dobrze się czują.

Inne rybki też OK.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...