duszmistrz Posted October 3, 2012 Share Posted October 3, 2012 Witam potrzebuje obsady dla 35l zbiornika. Wiem że to niewiele ale chce mieć kilka kolorowych ryb. Co myślicie o: -neon zielony -gupik endlera -microrazbora galaxy -krewetki RC lub inne krewetki -Helenka lub inny ślimak do czyszczenia Czy możecie z tych ryb przygotować gotowe obsady z ilością osobników. Lub zaproponować obsady z innymi małymi rybkami. Dodam że akwarium ma 2x11w Arcadii, czy może to doprowadzić do plagi glonów?? Posiadam też AquaGro Starter Kit http://www.aquaessentials.co.uk/tmc-aqu ... -5802.html Docelowo chciałbym uzyskać ładne roślinne akwarium, wiem że roślinki zmniejszają ilość ryb więc trzeba znaleźć kompromis pomiędzy rybami a roślinami. I oczywiście mech dla krewetek. Link to mojego zbiornika: http://www.petplanet.co.uk/product.asp? ... f_id=54795 Dzięki za poradę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 3, 2012 Share Posted October 3, 2012 Wymiary akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanZielonka Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Measures approximately L40 x W28 x H34.5cm Capacity - 35 litres Takie są w linku Jeżeli z tego co wymieniłeś to: -1+2 Gupik i do tego krewetki... Pozdrawiam PanZielonka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duszmistrz Posted October 4, 2012 Author Share Posted October 4, 2012 Jak widzisz każdy ma inne zdanie na ten temat. Dlatego właśnie ciężko jest mi zdecydować. Kolega uważa że 3 gupiki i krewetki, zaś w w poprzednim poście PAN Swerting do tego samego litrażu dał 12 neonów zielonych i 6 kirysków pigmejów/sierpowych. Niestety on ma status experta więc kierowałem się jego zdaniem 36-l-t51576.html Na dzień dzisiejszy akwarium dojrzewa, muszę poczekać tydzień. Dlatego proszę o rozsądne obsady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 A ja zalecam jednak harem gupika, albo drobniczek. Na neony moim zdaniem za mało przestrzeni do pływania. Są bardzo ruchliwe. Do jednego haremu krewetki. Jeśli nie chcesz młodych ryb możesz dać same samce - są bardziej kolorowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Tam miałeś 5 cm dłuższe akwarium, nie wrzucaj wszystkich kotów do jednego worka. Powinno być ok, ale zaryzykowałeś. Postaraj się z przestrzennym aranżem, bo inaczej rybki ześwirują w krótkim akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
duszmistrz Posted October 4, 2012 Author Share Posted October 4, 2012 Hej. Znalazłem tez post na forum z obsada. 5szt-neon zielony 1+3-gupik endlera 6 kiryskow pigmejow Czy moge dodać do tego jakieś krewetki ewentualnie zmniejszyć ilośc kiryskow i dodać krewetki. Zauważyłem ze na forum jest tendencja do "mniej rybek to lepiej" Ale myśle ze 3 gupiki na takie akwa to troche za mało. Co wy sądzicie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Na takie akwa 3 gupiki to max co może być. Kirysy są stadne, a pigmeje szczególnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts