Jump to content

Czy sprzedawca dobrze dobrał oświetlenie do 240l?

Szymonss
 Share

Recommended Posts

Cześć,

udałem się ostatnio do sklepu akwa w celu zakupienia dobrych świetlówek po małej inwazji glonów po świetlówkach Castoramy:)

Sprzedawca dokładnie wypytał co, gdzie, jak i po co no i dobrał mi takie 2 świetlówki:

- FLORA-GLO 30W 4200K

-DIVERSA Opti Blue 30W 5000K

Fakt, przyznaje się że kupiłem to w ciemno ale nie miałem czasu pytać gdzie indziej.

Doczytałem się że ta Diversa to świetlówka do akwa morskiego! Dałem ją na tył i efekt jest całkiem przyjemny ale...

- czy to dobry zestaw?

- czy świetlówka do akwa morskiego nie szkodzi zwykłemu baniaczkowi ze skalarami i gupikami w roli głównej???

W każdym sklepie elektrycznym kupisz za kilka groszy świetlówki 6500k, które spełniają swoją rolę w hodowli "zielska". Żadna z tych świetlówek które kupiłeś nie są odpowiednie dla roślin. Glony powstają nie tylko od niewłaściwego oświetlenia.

P.S- Jeśli to zbiornik roślinny to z 2x30 wat niestety ale nie zaszalejesz.

Ciężko mi wymienić bo nie jestem dobry w te klocki.

Póki co kilka najprostszych roślin kupionych na giełdzie, moczarka, kabomba, nurzaniec.

Z ryb też szału nie ma, są 3 skalary, parka gurami, armia neonów, kosiarki, kilka mieczyków, pusto aż głupio:)

Flora od biedy może zostać, ale tą morską wymień na 6500K. Szczerze mówiąc, mogłeś najpierw spytać. Dwie zwykłe 865 nawet z Castoramy po 15zł sprawiłyby się lepiej niż ten zestaw ze sklepu, a glony to tak jak kolega wyżej pisał nie tylko kwestia światła i po zmianie oświetlenia raczej się nie wycofają.

Domyślam się że masz standardową pokrywę na akwa 240l czyli 2x30wat. Jeśli chcesz "poszaleć" troszkę z roślinami to proponuję wymienić te świetlówki na 6500k np. philips, osram itp. Dokupić moduł oświetleniowy np. :arrow:http://allegro.pl/atti-kompletny-zestaw ... 45668.html, wprowadzić odpowiednie nawożenie i będziesz się cieszył ładnym "zielskiem"

A czy do morszczaków to nie powinny być świetlówki o barwie powyżej 10000K?

Wydaje mi się, że ta Opti Blue nadaje się do tego akwarium.

Świetlówka OPTI BLUE zapewnia optymalne światło w zbiornikach morskich. W zbiornikach słodkowodnych stosowana jest do obserwacji ryb aktywnych nocą. Świetlówka wyśmienicie stymuluje funkcjonowanie fauny i flory morskiej. Ze względu na jej specyficzną barwę i właściwości powinno się ją umieszczać jako pierwszą od strony tylnej szyby lub na środku zbiornika.

Źródło: http://akwajaro.com.pl

To nie jest opinia sprzedawcy tylko cytat z opisu producenta.

P.S- 6500-10000k jest odpowiednie dla roślin akwariowych. ;) W każdym poście piszesz co innego.

A czy do morszczaków to nie powinny być świetlówki o barwie powyżej 10000K?

Proponuję mniej googli a więcej własnych doświadczeń. :P

To nie jest opinia sprzedawcy tylko cytat z opisu producenta.

P.S- 6500-10000k jest odpowiednie dla roślin akwariowych. ;) W każdym poście piszesz co innego.

Proponuję mniej googli a więcej własnych doświadczeń. :P

A Ty masz doświadczenie w akwariach morskich?

Zacytowałem tylko wpis z tego poradnika z linku bo na forach morszczaków wyczytałem, że stosuje się barwę powyżej 10000K.

W ten sposób chciałem obalić tezę producenta, że ta świetlówka jest do akwariów morskich.

Nie, z morskimi doświadczeń nie mam. Ale temat jest o akwarium słodkowodnym i oświetleniu najkorzystniejszym dla roślin.

W ten sposób chciałem obalić tezę producenta, że ta świetlówka jest do akwariów morskich.

Do słodkowodnych też się za bardzo nie nadaje, ponieważ rośliny większości barw emitowanych przez tą świetlówkę, po prostu "nie widzą"