penteleq Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Witam, Zauważyłem dzisiaj bardzo dużo bąbelków (prawdopodobnie tlen) Co ciekawe - znajduje się na liściach i kamieniach. Rośliny też bąbelkują. Od 4 dni porządnie dozuję Co2 z butli 24h/7 (4 bąbelki / sek). Ruch tafli wody jest. (Może uda wam się wychwycić na filmie ruch tafli ) Gdzieś chyba czytałem o nasyceniu tlenem i Co2 wody. Może ktoś mi jeszcze wyjaśnić ze szczegółami takie zjawisko? Chciałbym to wyjaśnić ponieważ pojawiły się wątpliwości co do ilości dozowanego Co2 (może za dużo?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mardow Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 http://pl.wikipedia.org/wiki/Fotosynteza Link to comment Share on other sites More sharing options...
penteleq Posted October 1, 2012 Author Share Posted October 1, 2012 Czyli nie ma żadnego przesycenia Co2? Bo właściwie oto mi chodziło:) Poza tym kamienie chyba nie wykorzystują procesu fotosyntezy. Czy ja aby na pewno nie zrobiłem wody gazowanej? Keep it up! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mardow Posted October 2, 2012 Share Posted October 2, 2012 Na kamieniach są glony. Czy robiłeś podmianę i po niej zauważyłeś intensywniejsze bąblowanie ?. Link to comment Share on other sites More sharing options...
penteleq Posted October 2, 2012 Author Share Posted October 2, 2012 Dziś robię podmianę. Napisałeś glony na kamieniach, ale tak na dobrą sprawę bąbelki są w miejscu gdzie glonów "nie widać" co pewnie nie znaczy, że ich tam nie ma:( Poobserwuję co się stało po podmianie dziś. Podmieniłem i zobaczymy. Ale chyba Co2 faktycznie było dużo bo przy KH: 6 zszedłem z PH do 6,6-6,7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
penteleq Posted October 3, 2012 Author Share Posted October 3, 2012 Tak bąbelki nadal występują zaraz po podmianie. Mam wrażenie, że są w miejscu gdzie nie ma glonów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
penteleq Posted October 4, 2012 Author Share Posted October 4, 2012 Dodatkowo zauważyłem, że bąbelki z Co2 zostają przy tafli wody. Nie pękają tylko są rozprowadzane po tafli przez deszczownicę. Wygląda to jak skupisko baniek na tafli. Dziwne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Wzruszyła mnie Twoja historia. To normalne że przy dozowaniu CO2 zielsko bombluje. Jakieś pęcherzyki na kamieniach przy nasyceniu CO2/O2 to też nie ewenement. Śpij spokojnie jeśli ryby zachowują się normalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
penteleq Posted October 4, 2012 Author Share Posted October 4, 2012 A chcesz posłuchać o prawdziwym dramacie mojego życia? Na PW? Dzięki za rady:) Temat wyjaśniony. Zamykam. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts