Tomekrybka Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Witam założyłem ostatnio krewetkarium, minęły już 2 tygodnie więc czas pomału myśleć nad obsadą. Wymyśliłem sobie że dam tam Razbory Galaxy tylko pytanie ile ? 10szt. może być? Jeśli może być ciut więcej lub jeśli trzeba zmniejszyć ilość to od razu proszę o korektę Pytanie nr2 czy do Razbor można coś jeszcze dołożyć czy lepiej będzie ograniczyć się do jednej ławicy i krewetek ? Akwarium proste 50x30x30. Z góry dziękuję za wszelką pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Ograniczyłabym się na Twoim miejscu do samych razborek 15 szt śmiało możesz tam wpuścić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted October 1, 2012 Author Share Posted October 1, 2012 Aż 15? hmm no to jestem mile zaskoczony No też tak właśnie teraz myślę nad tym drugim gatunkiem i myślę że chyba masz rację. Jedna fajna ławica spokojnie powinna wystarczyć do tego krewetki i powinno być cacy Szkoda tylko że u mnie nikt tych rybek nie trzyma i będzie trzeba specjalnie zasuwać 50km żeby je kupić No cóż akwarystyka hobby dla wytrwałych Dzięki za pomoc Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted October 8, 2012 Author Share Posted October 8, 2012 Witam z powodu braku czasu postanowiłem na razie wpuścić Kardynałki Chińskie które są w moim mieście może mi ktoś podpowiedzieć ile mógłbym ich wpuścić ? 8 nie będzie przesadą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 8, 2012 Share Posted October 8, 2012 ANI JEDNEGO. 60-80 cm długości akwa to dolna granica i to takie krzywdząca dla kardynałków. 80 cm to wygoda, a poniżej 60 to już krzywdzenie tych ryb. Tu masz pokazane jak to wygląda przy 60x30x30. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted October 8, 2012 Author Share Posted October 8, 2012 No to w takim razie nie ma opcji żebym je kupił. U mnie priorytetem są rośliny a z rybami to tak średnio, dlatego wolę dwa razy zapytać zanim coś kupię. Możesz polecić jakąś dość popularną rybkę która nadawałaby się do tego litrażu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 8, 2012 Share Posted October 8, 2012 Neon zielony Razbory: Boraras maculatus B. brigitae Gupik - zawsze przyjemny i zawsze na czasie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted October 8, 2012 Author Share Posted October 8, 2012 Heh czyli nic co bym mógł dostać w swoim mieście no nic widzę że nie będę miał wyjścia i akwarium będzie póki co tylko z krewetkami. Gupika oczywiście dostane no ale jakoś tej ryby nie widzę w swoim akwa. Dzięki za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pirit Posted October 8, 2012 Share Posted October 8, 2012 No to Ci powiem, że gupiki są naprawdę fajną i ostatnio niedocenianą rybką. Może się już znudziła, bo zbyt popularna przez tyle lat. Sam właśnie założyłem krewetkarium 45L, i odważyłem się i kupiłem 6x gupika (same samce póki co), i nie załuję wyboru. Jako przykład powiem, że miałem kiedyś u siebie Rasbore Galaxy, i jakoś mało się działo w baniaku, niby ładna raybka ale mało ruchliwa i często się chowała. Mam teraz bardzo ładne gupiki, rybcia kolorowa i widać w końcu że coś się dzieje w baniaku. No i nie muszę dodawać, że jednak cena też jest inna :DD: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts