rebun12 Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Witam, Kupiłem 20kg "piasku rzecznego" o grubości 3-5mm. Mam bardzo małe oświetlenie (2x18W - 200l akwa) Chcę teraz dokupić kolejne 2x18W. Da mi to 0.36W/l Więc dużo na tym zyskam. Pytanie jest takie czy mógłbym zrobić restart i pod piasek dosypać trochę torfu albo ziemi ogrodowej takiej kupnej? (najtanszej bez chemii) Da to coś roślinom? nie zabrudzi mi to wody?? Oczywiście będę nawoził Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Ziemia ogrodowa nie zabrudzi wody jeśli będzie pod żwirkiem i da roślinom na jakiś czas składniki do rozrostu. Nie wiem jak jest z torfem - nigdy nie miałam. Ale ziemię mogę śmiało polecić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rebun12 Posted October 1, 2012 Author Share Posted October 1, 2012 Czyli : 1. Zrobie cały restart akwarium. Wypłuczę żwirek. Tą ziemię ogrodową mam mocno wypłukać? Ile cm jej dać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Ziemi nie płukaj. Włóż ok 2 cm z przodu, 3 do 4 z tyłu warstwę na dno i zasyp to piaskiem - żwirkiem. Powinno być nie mniej niż 2 cm żwirku nad ziemią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricco Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Jeżeli chodzi o torf to po pewnym czasie zacznie ci zmieniać kolor wody na herbaciany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rebun12 Posted October 1, 2012 Author Share Posted October 1, 2012 Okey, dzięki za info. Temat do zamknięcia. Zamykam. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts