Flisek Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Witam. Zacznę od przedstawienia mojego akwarium. Posiadam profil 104l z oświetleniem 2x18wat. Jak widać jest to za mało. Czy mogę za dodatkowe oświetlenie dołożyć świetlowkę? Ile powinienem mieć wat na litr? Pisz poprawnie. Mordimer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Ile powinienem mieć wat na litr? To zależy od tego jakie chcesz trzymać rośliny. Tu masz listę roślin, do których nie musisz nic dokładać. lista-roslin-cieniolubnych-t9355.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
penteleq Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Jeśli się zdecydujesz to z oświetlenia T8 możesz zrobić T5. Ja tak miałem i skorzystałem z tego zestawu. http://www.akwarystyczny24.pl/zestawy-oswietlenia-dodatkowego-pokryw-c-136_97_220_221.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flisek Posted October 1, 2012 Author Share Posted October 1, 2012 A tak ogólnie to mam problem z roślinami bo po prostu nie chcą mi rosnąć. Są małe. Odmulam co tydzień, dolewam jakiś chyba azot, nawożę kulkami torfowymi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
penteleq Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Opisz dokładnie akwarium, wtedy będziemy w stanie Ci pomóc. Jakie rośliny, parametry wody, "jakiś azot" jaki (chyba nie ciekły?) Opisz baniaczek według tej listy: [link]http://forum.superakwarium.pl/jak-zadawac-pytania-na-forum-superakwarium-pl-t48986.html[/link] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flisek Posted October 1, 2012 Author Share Posted October 1, 2012 Akwarium wromak o długości 80cm profil, pokrywa razem z zestawem 2x18wat. Akwarium restartowałem rok temu. Dzisiaj jak wrócę ze szkoły to będę wymieniał podłoże. 2miesiące po restarcie roślina którą kupiłem wraz z restartem pięknie rosła a później na liściach zaczęły pojawiać się takie otwory i następnie puszczała małe liście. Czyszczę akwarium co tydzień i odmulam wymieniając ok 30l wody. Nie używam co2 bo mam mało roślin. Rybek mam dość sporo i nie mam co z nimi zrobić. Posiadam filtr aqa el na 100-150l. Temperatura jest pokojowa. Kupiłem azot w płynie i trochę pomógł. Podkładam też kulki torfowe. Pisownia ! Mordimer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
penteleq Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Ale jak mamy Ci pomóc w diagnozie choroby rośliny jeśli nie wiemy jaka to roślina? Opisz parametry wody (ph,kh,no3,no2,po4,fe) i kup grzałkę do akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flisek Posted October 1, 2012 Author Share Posted October 1, 2012 Wszystkie rośliny jakie miałem padają mi. Testów nie posiadam. Zdania zaczynamy wielką literą. Mordimer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Oświetlenie 2x18W ale jakie? Może być nieodpowiednia barwa i przez to rośliny mogą marnieć, jeśli masz rośliny które potrzebują sporo światła to będzie to samo, a z całą pewnością nie wystarczy podawanie samego azotu. Nawożenie musi być kompleksowe, jeden pierwiastek sprawy nie załatwi a bez testów raczej ciężko będzie pomóc:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
penteleq Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Dokładnie dozowanie jednego pierwiastka, może spowodować jego przesycenie i blokowanie przyswajania innych. Co generalnie może pogarszać sprawę. Załatw testy, opisz rośliny. Bo jeśli są to cieniolubne, to światło nie powinno mieć tutaj znaczenia. Zdjęcia milewidziane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartex Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Coś tam mam, coś tam dodaje ale konkretów brak... Przeczytaj a ciemność zniknie..: nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts