gosiawa Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 witam, moja historia jest nastepująca: sobota - zauważyłam kropki na moich neonkach, niektóre już miały ich bardzo dużo, zastosowałam zieleń, wyłaczyłam światło, podniosłam temp niedziela - widzę, że to nic nie da, neonki padają poniedziałek - bilans: minus 16 neonów, całe moje stadko dalej poniedziałek: padła nagle mała żałobniczka, dolałam jeszcze trochę zieleni, duża żałobniczka ma mętne oczy, cała jest jakby w mętnym śluzie, leży na dnie, uśmiercam ją z litości, wtorek: podmieniłam wodę, moja brzana zaczyna zachowywać się inaczej, zaczynaja się jej strzępić płetwy, jest też jakby mętna, "wisi" głową w dół środa: kupuje test ph, wynik 7,8, dodaję bactopur direct, idę na całość i wrzucam do całego aqwa, po kilku godzinach brzana jakby trochę lepiej teraz rośliny: włożyłam je niedawno, maja podłoże z nawozem, na początku było ok, teraz od czasu ospy liście odpadają, jakby się rozpuszczały w wodzie podsumowanie: załamka.... nie wiem co jeszcze mam zrobić myslałam o tym żeby: 1 - jutro dodać CO2 2 - po 3 dniach zmienic 50% wody i dodac coś na odbudowę bakterii 3- tego samego dnia dodac jakis nawóz 4 - poczekać jakieś 2 tygodnie żeby dodać nowe ryby rety, mam nadzieję, że pomoże mi ktoś doświadczony, pliiis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Hmmm...A tak z ciekawości to ile litrów ma akwarium i jaka obsada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosiawa Posted April 1, 2009 Author Share Posted April 1, 2009 ech, malutkie 50l teraz to już został - piskor, - glonojad - ta chora brzana - i jeszcze jedna ryba, nie pamiętam jak się nazywa, adoptowałam je wszystkie - a i jedna krewetka, której nie widuję za czesto bo się dobrze chowa mój plan to stado neonów i wiem, że tamte stare nie powinny być same, no ale to jak wspomniałam - to wodna adopcja w aqwa poza tym filt, napowietrzacz, standardowa świetlówka, kilka roślin aqwa jest nowe, ma miesiąc neonki były bardzo małe bo niedawno je kupiłam ale brzana i żałobniczki były adoptowane i na pewno zdrowe wszystko szło dobrze aż do ospy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 No to po tym co zrobiłaś może być już tylko gorzej , zaopatrz się w test na NO2 bakteri w butelce nie kupuj to nic nie da lepiej zostaw pieniądze na nową obsadę, to samo zdziałasz sypiąc pokarm. Teraz czeka ciebie długi proces dojrzewania akwa Wsadź węgiel do filtra i podmień 30% wody aby pozbyć się lekarstwa po kuracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosiawa Posted April 2, 2009 Author Share Posted April 2, 2009 no to super, tak zrobię a teraz poproszę wyjasnienie: co zrobiłam źle? chodzi Ci o bactopur? teraz pozwól że zapytam o ten test: zrobię go ale co mam zrobić z wynikiem? dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 Jak to co podać wynik tu .Bactopur wytłukł większość bakterii , teraz akwarium będzie ponownie dojrzewało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts