Jump to content

Zmiana oświetlenia - pływające "coś" + sinice

krychan
 Share

Recommended Posts

Jestem po zmianie oświetlenia w akwa 112l z 2x18W T8 na 2x18W T8 + 2x24W T5. W akwa pływa od czasu zmiany masa paprochów - filtr nie nadąża tak jakby z czyszczeniem tego. Dodatkowo rośnie liczba zielenic. Nowe oświetlenie jest od tygodnia. Wiem, że muszę zamontować butlę z CO2 do tego światła - na razie będzie bimbrownia do czasu uzbierania funduszy :)

Dane zbiornika:

Pojemność: 112l

Oświetlenie: 2x18W T8 + 2x24W T5 (2x6500+3000k+10000k)

Filtr: Tetra Ex700 kubełek

Temperatura: 24-26C

Ph: 7-8

NO3:do 10

woda dość twarda

Obsada: 4xMieczyk, 5xMolinezja, 4xNeon Innesa, 1xZbrojnik Niebieski, 2x Bocja Lochochata, 2x Otosek

Nawożenie: Uniwersalny Makro+Mikro 2ml/dzień, Carbo w płynie 4ml/dzień

Co zrobić aby wyklarować wodę i pozbyć się zielenic?

Paprochy nie pojawiły się ot tak - może wcześniej było ciemniej i ich nie widziałeś? :)

Masz teraz spore światło - koniecznie trzeba gazować!

Na pewno możesz zrezygnować z jednej świetlówki - tej 10000k - wymień ją na inną, z mniejszą ilością k.

10000k to idealny generator glonów.

Jak rośliny zmieniają barwę na bordowe kolory to przeważnie jest to niedobór żelaza. Paprochy w wodzie się pojawiły z różnych powodów, często bywa tak że z dodaniem oświetlenia powinno się zwiększyć napowietrzanie, a później stopniowo je obniżać.

U mnie po każdej podmiance wody robię bałagan na dnie, aby wszystkie nieczystości uniosły się do góry, następnie załączam falownik na kilka godzin (3-4), a po nocy woda już jest kryształ. Następnego dnia, czyszczenie filtra i na miesiąc mam spokój.