krychan Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Jestem po zmianie oświetlenia w akwa 112l z 2x18W T8 na 2x18W T8 + 2x24W T5. W akwa pływa od czasu zmiany masa paprochów - filtr nie nadąża tak jakby z czyszczeniem tego. Dodatkowo rośnie liczba zielenic. Nowe oświetlenie jest od tygodnia. Wiem, że muszę zamontować butlę z CO2 do tego światła - na razie będzie bimbrownia do czasu uzbierania funduszy Dane zbiornika: Pojemność: 112l Oświetlenie: 2x18W T8 + 2x24W T5 (2x6500+3000k+10000k) Filtr: Tetra Ex700 kubełek Temperatura: 24-26C Ph: 7-8 NO3:do 10 woda dość twarda Obsada: 4xMieczyk, 5xMolinezja, 4xNeon Innesa, 1xZbrojnik Niebieski, 2x Bocja Lochochata, 2x Otosek Nawożenie: Uniwersalny Makro+Mikro 2ml/dzień, Carbo w płynie 4ml/dzień Co zrobić aby wyklarować wodę i pozbyć się zielenic? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thaz Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Paprochy nie pojawiły się ot tak - może wcześniej było ciemniej i ich nie widziałeś? Masz teraz spore światło - koniecznie trzeba gazować! Na pewno możesz zrezygnować z jednej świetlówki - tej 10000k - wymień ją na inną, z mniejszą ilością k. 10000k to idealny generator glonów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krychan Posted October 5, 2012 Author Share Posted October 5, 2012 Wcześniej nie było "paprochów". Teraz woda z dnia na dzień robi się coraz mętniejsza. Dozuje Co2 w postaci Carbo w płynie (4ml/100l). Dodatkowo czubki roślin przybierają barwę różową (min. Nurzaniec). Co robić?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted October 5, 2012 Share Posted October 5, 2012 Jak rośliny zmieniają barwę na bordowe kolory to przeważnie jest to niedobór żelaza. Paprochy w wodzie się pojawiły z różnych powodów, często bywa tak że z dodaniem oświetlenia powinno się zwiększyć napowietrzanie, a później stopniowo je obniżać. U mnie po każdej podmiance wody robię bałagan na dnie, aby wszystkie nieczystości uniosły się do góry, następnie załączam falownik na kilka godzin (3-4), a po nocy woda już jest kryształ. Następnego dnia, czyszczenie filtra i na miesiąc mam spokój. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts