Martusia86 Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Witam wszystkich, mam takie pytanie dotyczące obsady mojego akwarium 112l, jest w nim piasek bazaltowy, rośliny, filtr, grzałka, oświetlenie, 2 duże kamienie. w tym akwarium są już rybki i chciałabym się dowiedziec czy ta obsada może byc czy coś wymienic lub oddac i co jeszcze ewentualnie mogłabym kupic. - 2 gurami dwuplamiste - 2 prętniki - 2 pielęgniczki ramireza - 3 molinezje - 4 gupiki i 3 małe - krewetki - 7 neonek inessa - 2 zmienniaki plamiste - 2 piskorki - ślimak Anentome Helena nemo130: Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krychan Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Gurami lub prętniki do oddania - za duży będzie kocioł jak dorosną. Ewentualnie oddaj resztę ze strefy środka i nastaw się na hodowlę gurami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Odmienne wymagania co do wody poszczególnych ryb. Zbadaj wodę w kranie albo sprawdź parametry wody (ph i gh) w necie na stronie wodociągów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 Wode mam miękką,do tego szyszki olchy, jak oddam gurami to mogę coś dodac jeszcze do mojego akwarium?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Nie. Obsada jest do 3krotnego przerzedzenia w kwestii gatunków. Ja proponuję: 1+3 Prętniki karłowate 30 Razborek espei 8 Piskorków 20 krewetek karłowatych, jakichś naturalnie wyglądających WIELKA garść świderków. odpuścić sobie helene, o ile nie będzie innych ślimaków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Dlaczego ma odpuścić Helenki? Dołączę się do tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 ok dziękuję za rady, a dlaczego nie mogę miec tego co już jest w moim akwarium?? O co chodzi z tą pisownią?? Pisownia! mod.Evelyn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 O duże litery. Ja jestem maniakiem biotopów, a helenka jest afrykańska. Zbrojniki się po prostu nie nadają do tak małego akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 Przecież ja żadnego Zbrojnika nie mam w akwarium?? nemo130: I polskie znaki diakrytyczne. Mam niestety coś z klawiaturą i nie działają mi niektóre polskie znaki, a te które działają nie podkreślają mi się na czerwono, więc!!!! W tym temacie niema taryfy ulgowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Pomieszały mi się tematy, przepraszam, tego postu nie bierz pod uwagę. To było przeznaczone do tematu w galerii. Przy ponad tysiącu napisanych postów zdarzają się takie błędy. To co masz to za dużo i w złych ilościach na 112 litrów. O heleny mi chodzi w sensie, że skasują świderki, które są istotne dla dobrego stanu podłoża i roślin. I tak jak pisałem, obecna obsada ma różne wymagania co do wody i nie zapewnisz im warunków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 Aha, no to proszę napisac co mogę zostawic, a co oddac. Opis co posiadam w 112 l jest wyżej Do modów: Właśnie nie mam c z kreską, więc proszę przestac mi pisac o pisowni!! nemo130: Pewnie masz kartę graficzną ATI, ten problem da się wyeliminować. Poza tym pisownia ostatni raz upominam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Zestawienie ryb które podałem jest dobre ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 Więc musiałabym wszystkie rybki oddac, a raczej nie ma takiej opcji żebym mogła wszystkiego się pozbyc, 5 ryb to jest góra jakie mogłabym oddac do zoologicznego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 Z całym szacunkiem, ale nakupiłaś sobie tyle ryb nie myśląc, że teraz musisz ponieść konsekwencje. Nie masz miejsca na połowę tych ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 Prosiłam o radę jakie mogę rybki zostawić, a każesz mi wszystko wymienić... Po za tym, te rybki były w dwóch innych akwariach... Neonki na pewno nadają się do tego litrażu, więc prosiłabym żeby mi ktoś doradził co mogę zostawić a co najlepiej się pozbyć... Zależy mi na ramirezkach, neonkach i prętnikach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 1+3 prętnika 1+1 ramirezka 25 neonów z tego co masz. Potem można dokładać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 Dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted October 1, 2012 Author Share Posted October 1, 2012 A może znajdzie się jeszcze jakaś osoba która się wypowie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 A może znajdzie się jeszcze jakaś osoba która się wypowie?? Sverting bardzo dobrze Ci doradził. Gdybym miała coś napisać, to tylko bym go powtarzała Ewentyalnie dałabym dodatkowo coś na dno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts